• valamit
    #41
    nekem erről az a véleményem, hogy a világvallások, ahogy jelen formájukban jelen vannak a világon hátrányára válnak az emberiségnek.
    ugyanis egyes világrészeket dél-amerika pl. nagyon katolikus, közel-kelet nagyon mohamedán, stb., szal egy-egy az országhatárokon túl mutató emberi közösséget a vallás köt együvé és ezzel együtt határol el másoktól.
    például az, hogy hol milyen vallás van jelenleg, az a történelemből nagyon jól levezethető, hogy ott miért és miként alakult ki. ráadásul az egyes vallások sokszor egymásra építkeztek pl.: (kínai univerzális -> buddhista ->) zsidó -> katolikus -> mohamedán-protestáns-anglikán-evangélikus -> egy csomó kissebb felekezet, pl. az USÁban
    de ezt így nem nagyon tanítják pl. általános iskolákban (heti két órában már nagyon komoly lépést lehetne tenni 8 év alatt egymás kultúrájának megismeréséhez), és ugyanígy azt se tanítják, hogy az egyes vallások milyen szokásokkal rendelkeznek, melyek milyen múltbéli okokon alapulnak, hova vezethetőek vissza, mik kötik össze őket és miért alakultak ki önálló vallássá.
    általában véve ha az ember vallásos, akkor mondjuk a saját vallásával és annak ilyen-olyan történelmi hagyományaival, másokkal való harcaival, ezek okaival tisztában van és annyi. de minddel (legalább a világban megtalálható 5-20 legjelentősebbekkel persze) egyáltalán nincsen. pedig pont a megismerés lehetne az a "fegyver" amivel pl. a fundamentalizmus ellen lehetne küzdeni szvsz., mármint ha mind2 (5...15...25, szal nagyobb vallásoknak-felekezeteknek megfelelő szám) ismerné oda-vissza vica-versa egymást minnél mélyebben. mert ha ismerjük egymást akkor sokkal kevésbé lehet egymás ellen hangolni minket.

    ja és az egész lényeg az lett volna, hogy ha mélyebben ismernék az emberek a vallások történeti okait, akkor a földönkívüli élet egyáltalán semmi törést nem okozna egy-egy ember vallásosságában szvsz., ugyanis szvsz. a vallás nincs igazán a helyén kezelve napjainkban ... csak egy példa: a világunk globalozálódik, a vallásaink pedig ma is lokálisak, nem csoda ha ebből aztán vannak ellentétek. és nem igen hallottam, hogy tennének e ez ellen (leszámítva, hogy öljük egymást mutotgatván, hogy "arab terrorista", "hitetlen", "zsidó", stb.)