• tnm #1441
    Heroes-t nem nézem, úgyhogy becsszó nem láttam. :)

a korábbi idősíkoknak meg - sztem - azért kell megszűnniük, mert akkor az egyik idősíkban lenne egy ok, de nem lenne meg az egyik okozat (ez még talán a kisebbik baj), de a másik idősíkban lenne okozat, ok nélkül. persze az idősíkok összességére még fennállna az ok-okozatiság, de az idősíkokra egyenként sosem.

továbbá sokkal bonyolultabb lenne az a "tartály", amelyben a különböző idősíkok vannak és azt hiszem, hogy a jövőbe utazást megbonyolítani. arról nem is beszélve, hogy így könnyebben függetleníthető a párhuzamos univerzumok elméletétől (ha ez egyáltalán jó dolognak számít), de az előzőek alapján egy sokkal egyszerűbb modell, amely ugyanúgy képes bizonyítani az időutazás "működhetőségét" (szép magyar kifejezés) és így Occam [máshol Ockham] borotvája alapján én a korábbi idősíkok megszűnését feltételező elméletet preferálom.

(nem szabadna nekem erről írni, mert mindig terjengősen írok és egy fizikus meg lehet fogná fejét, hogy mekkora baromságokat. ellenben logikailag és determinisztikus világképet feltételezve filozófiailag zárt és koherens amit írtam)