A logika
  • Aquir
    #1
    Beszélgessünk a logikáról. Érvelési technikák, a logika kapcsolata más tudományágakkal, a logika érdekességei és akár érdekes logikai feladványok is jöhetnek ide :)

    Elkezdeném egy alapvető logikai elmélettel :)



    Arisztotelészi logika

    Ezt Arisztotelész, az ókor egyik legnagyobb tudósa, polihisztora (filozófus, matematikus, fizikus, biológus stb.) alkotta meg, a szofisták filozófiájára és az eleata vagy eleai filozófia tanaira (különösen a Zénón-aporiákra) adott válaszképp . Legalábbis azt állíthatjuk, hogy azt a logikai elméletet, amit ma arisztotelészinek nevezünk, először ő publikálta. Az elmélet alternatív elnevezései:

    * arisztotelészi logika,
    * klasszikus kétértékű logika vagy
    * szillogisztikus logika.

    A kétértékű kifejezés itt arra utal, hogy kétféle igazságértéket: az „igaz” és a „hamis” értéket különböztetünk meg, azaz egy mondat vagy igaz, vagy hamis lehet.

    Talán meglepőnek tűnik, de más lehetőség is van! Az legegyszerűbb példa háromértékű logikára egy olyan elmélet, ami figyelembe veszi, hogy egyes kijelentések elvben megítélhetőek és eldönthetőek ugyan, de eldöntésükre mégsem vagyunk képesek, és ezért mondjuk egy „talán” logikai értéket is felvesz az eddigiek mellé. A fuzzy és logikák további példát jelentenek.

    Ezen elmélet két legalapvetőbb állítása:

    * 1. Az ellentmondástalanság elve:

    Egy állítás vagy igaz, és akkor nem hamis; vagy hamis, és akkor nem igaz, de egyszerre a kettő nem lehetséges.
    Vagyis: nincs olyan megítélhető mondat, amelyik egyszerre igaz és hamis.

    * 2. A kizárt harmadik elve:

    Egy állítás vagy igaz, vagy hamis, de valamelyik eset biztosan fennáll.
    Vagyis: nincs olyan megítélhető mondat, amelyik se nem igaz, se nem hamis.