• rigidus
    Hat mindenesetre kokemeny kapitalista az urge: fogjuk vissza a szellemi tokenket, adjuk el szellemi toke gyumolcset (szolgaltatast) annak akinek ugy sincs mas valasztasa, majd huzzunk le rola annyi bort, amennyit meg lehet.

Ez bennem igy cseng le: "Nekem az a jo ami nekunk a legjobb, mindenki mas pedig le van ... Csinaljatok ti is igy gyerekek es legyetek csapatjatekosok."

Hat, az en GPL-orientalt eletfilozofiamba elegge nehezen fer bele az ilyen hozzaallas. Hogyan legyen barki is csapatjatekos, ha onzo mentalitast tapasztal egy allitolagos peldakeptol, aki arra torekszik, hogy a sajat erdekei keruljenek eloterbe. Ha valaki ezt beveszi peldakepnek, akkor omaga is arra fog torekedni, hogy onmaganak legyen jo. Ha erre nevelunk akkor sajat magunknak nevelunk konkurenciat, hiszen ami neki jo esz azzal magamnak artok.

Amit en mondok, hogy mi, mind a ~6 milliard ember osszunk meg annyi tudast egymassal szabadon, amennyit csak birunk. Pl ha nekem van egy hasznalhatatlannak tuno otletem es elsullyesztem a farzsebembe, abbol a budos eletbe nem lesz semmi. De ha szabadda teszem ezt a hasznalhatatlannak tuno otletet, lehet, hogy valakinek pont errol fog eszebe jutni egy nagyszeru talalmany. De neki is lehetnek hasznalhatatlannak tuno otletei amiket o is vigan megoszt.

Ha ezt az _elvileg_ 6 milliard embert erre osztonoznenk, akkor nem azon jarna az eszunk, hogy a human eroforrasainknak 95%-at haborura, penzfuggo szenvedelybeteg tokesek zsebenek az ertelmetlen tomesere, kornyezetszennyezesre, depressziotol roskadozo egeszsegugyre, bunuldozesre pocsekolnank el.

Onzo kapitalistanak lenni nem ereny. Onzesre meg egy 5 eves elkenyeztetett hulyegyerek is kepes. Ennek a tovabbfejlesztesere tanitani pedig szegyen egy onmagat peldakepnek beallito szemelytol. Ezert tart a vilag ahol tart, csak korul kell nezni.