• BlackRose
    OK, de hogyan gondolod korlátozni azt ami ingyenes? Mert ugye ha a Pistinek lehet és a Pisti apuája is éppen úgy fizeti az adót mint az enyém, akkor nekem is lehet. Különben egyetértek veled, hogy az amit én leírtam már nem megoldás, én ezt nem is mondtam, nem lehet (ahogy valaki más már itt írta) kikölteni a főt tolyást, az amit elb@sztunk a multban annak most fizessük az árát. De ez ami most folyik és ami még roszabb még fokozodni látszik, ahelyett, hogy változna az biztos nem jó. Különben nem én vagyok a legokosabb ember a világon, miért tudnám én elmondani, hogy mi a válasz, éppen ezért mert mások sem tudják (ez a probléma ugyanis nagyobb akárkitől) ideje lenne egy komoly brainstormingot csinálni, de nem magas szinten, hanem a magban, a gazdasági élet fontosabb strukturái és az oktatási életé is 1000 ötlettel kell, hogy előáljon, aztán az szűrni a dolgokat, ujratárgyalni még nem marad egy olyan megoldás amely win-win mindenkinek. De erre sajnos képtelen a mai társadalom, mert Pápai tévedhetetlenséggel tudja valaki, hogy az amit ő javasol az abszolút a legjobb, a megkérdőjelezhetetlen. Nem tudom elfogadni, hogy az emberiség a társadalom nem lenne képes újjítani, feltalálni önmagát, alkalmazkodni és megoldani minden előtte álló problémát. Csak az a baj, hogy ezek a ahogy te is mondtad haszonleső (de más kárára) hóherek úralják a mezőt.

A magántőke működik csak egy valamit fontos számára biztosítani, a reális sorrendet, és egy jogrendszert ahol működőképes. Senki sem állítja, hogy tökéletes, mert nem, sőt a múltban látszik, hogy igen nagy problémák voltak mindég, de a végeredményben pozitív gazdasági fejlődést eredményezett, hogy igazságossat e vagy sem, erről ugyan lehet vitatkozni, ha bekeverjük a többmillió összeesküvés meg szegénykihasználási elméleteket akkor meg szinte biztos annyira bizonytalanok leszünk, hogy nem tudunk semmit. De a fontos, hogy a munka értékelve legyen, ne szégyeljék az emberek a munkát (ma pedig így van, az a duma járja, hogy ha valaki dolgozik akkor az buta, mert aki okos, az feltalálja magát - olvasd ahogy akarod, és nem kell neki dolgoznia, csak jön a pénz), és tudni kell, hogy hol vagyunk. Pl. Kína, tudják, hogy évtizedekbe kerül nekik, míg egy nyugatihoz hasonlítható életszinvonalat mondhatnak magukénak, de ez nem bántja őket, dolgoznak, ki mit tud, és fejlődnek. Ha hiszed ha nem jelenleg 24 percenként nyitnak meg egy Kínai gyárat, ez több mint 20.000 évente, és most ehhez mit szólsz? Oktatás, mi, munka, dolgozni kell, nem pedig dumálni.

Ez a baj, soha nem fogsz látni egy Kínai-t hogy dumál, a haverom az USA-ban volt 6 hónapig és azt mondja heti 80 órát dolgoznak és egy szót sem szólnak (a Kínaiak, Indiaiak stb.), errefelé az járja, hogy ha a heti 60 óra munka agyonüt, erre azt kell mondani, hogy ha hetente 35-öt dolgozol akkor a Kínai fog agyonütni. Egész EU ilyen bajokban hever, csak a tartalékok miatt ott még nem érzékelhető ennyire a dolog, képzeld el az EU évi 1% növekedése melett az USA 4% vagy a Kínai 9% hová vezet mondjuk 15-20 év múlva? Ember ezek elmentek az űrbe, azt hiszed nem gondolják komolyan? És itt meg az a fontos, hogy milyen színűre festettük a hajunkat, vagy, hogy melyik ultra új model mobiltelefonunk van... folyton sírunk, hogy jaj de nehéz, meg mennyire ki vagyunk használva, meg kapitalista disznók, meg anyámtyúkja, a Kínai-ak meg India-iak meg lassan még mások is éhessek, nagyon akarnak feljönni és ezért képessek sok sok extra mérföldet lemenni, sírás nélkül, ugyanolyan képzettek, de dolgozni akarnak, órdítanak ha valaki nem használja ki őket, mert akkor tudják, hogy valami nincs rendbe, tudják, hogy ha nem termelnek, ha csak lődörögnek akkor nem jutnak oda ahová elindultak.

Itt meg mindenki sír, veszekszík és más kárára akar hasznot, az előbb írtam a középkori spanyol filozófiáról... tudom, hogy off-topic, de elmesélem a világ két alapfilozófia szerint működik az egyik a középkori spanyol a másik az középkori vagy mindenkori angol filozófia. A középkori spanyol azt mondja, hogy az értékek véglegessek és ezért minnél többet kell belőlle magunknak kaparintani, rabolták a gyarmatokat, annyi aranyat és drágakövet hordtak haza, hogy nem volt mit venni a sok aranyal, több volt az arany mint a minden más, ez által leértékelték az aranyat, leszegényítették a gyarmatokat stb. A másik az angol filozófia ami azt mondja, hogy az érték a végtelen, vagyis mindég lehet hozzáadni, csak dolgozni, építeni kell, és mindenki ezáltal több és többre tesz szert, de vigyázni kell az egyensúlyra, hogy mindenütt megmaradjon a munka és az építés feltétele. Azért történt úgy, hogy az Angol gyarmatok nagy része USA, Kanada, Ausztrália, stb. gazdagodott, persze az USA független lett, de ugyanezek az angol filozofiájú emberek kezébe folytatta életét, míg egy vele szomszédos Mexico vagy egész délamerika szegény.

Nem az USA a hibás ezért hanem a középkori spanyol filozófia, különben erről MBA felsőoktatási menedzsertanfolyamokon elég sokat dumálnak. Most itt éppen az megy végbe mint ott, rablás, csak ez most be van pakolva, veszekszünk, hogy kié legyen a pénz, veszekszünk a hatalmon, mindenen, ahelyet, hogy dolgoznánk és új értékeket teremtenénk és akkor mindenkinek több lenne. És a középkori spanyol filozófiának híven a pénzt értéknek tekintjük, holott nem az, a pénz az csak eszköz az értékek forgalmában és termelésében, ezt én is egy USA-beli embertől tanultam, aki megmondta, hogy a pénz az nem érték, mindenki nézett rá, én is, aztán elmagyarázta, hogy a pénz az egy olyan dolog amelyre elcserélheted mondjuk a házadat, cégedet, vagyonodat, vagy annak egy részét, vagy ha pénzed van akkor a pénz cserélheted vagyonra, házra, cégre, munkaerőre stb. de maga a pénz értéktelen, nem lehet megenni, nem lehet lakni benne és nem lehet termelni vele, de az ami fontos az a érték, valamikor az csak kézzel megfogható volt, ma már nem, ma már a tudás a tapasztalat, a know-how érték, és most itt visszatérnék a cikkre, a Kürt is éppen ezt csinálja a know-how-ot és a felszerelést használását cseréli pénzre, az ügyfelük meg a pénzét cseréli a fontos adataira amit elveszíteni látszott.

Szerintem ezeket a dolgokat kellene tanítani az iskolába, mert jómagam aki az átlag többszörössét olvasok, is csak véletlenül néztem meg a világot ebből a szemszögből, mert egy amcsi elmondta, közben míg errefelé ez mindenkinek valami új volt valami alig érthető, nalluk ez a normális dolog, mindenki így gondolkodik. Na de most tényleg sokat dumálok