Láttam már egy-két OS-t. Azokal összehasonlítva soxor értelmetlen szarlapátolásnak érzem azt amit csinálni kell vele/velük -mert mindegyik winnek ráadásul másik lelke van, másra allergiás. Az autómata váltós hasonlattal teljesen egyetértek. Az automata váltó egy kicsit gyakorlatiasabb gondolkodású embernek olyan cuccos, ami extra hibaforrás, 20-30%-al biztos növeli a fogyasztást (ha nem többel) extra súly, és gyakorlatilag bekorlátozza a lehetőségeket, amellett hogy akkora egyszerűsítést nem jelent a vezetésben. (Akinek a kuplungozás meg 1-2 hónap után nem válik autómatikus cselekvéssé, az szerintem olyan kihívásokkal kűzd, hogy mások érdekében is jobb ha nem űl volán mőgé - ugyan ez igaz a winre, minek az olyan emberkének számítógép otthonra, aki csak passziánszozik vele meg az emiljeit nézegeti, egyébként meg 1-2 nap után a gépe már tök zombi!)
Alapból a windóz (és inkább a 2000 utániak!!!) abszolút nem biztonságos. Azt a módszert el kell felejeni, hogy van egy prosztó telepítő lemezed, és a SP-ket/upgradeket, biztonsági progikat a netről szeded. Ez 20-30 virnyák/spy/beépülő plugin biztos benyelését jelenti! Ezeket az átlag felhasználó azután KÉPTELEN eltávolítani. A keletkezett réseket nem tudja betőmni, és 1-2 hónap múlva télleg újratelepítés a vége.
Egy kis odafigyeléssel, érzékkel és tanulással persze lehetne ezeken segíteni. Csak éppen az átlagfelhasználó épp ezekkel nem rendelkezik.
Másik lehetőség egy jól felépített, egyszerű, stabil, több ember számára átlátható OS lenne, de ez meg ugye nem illik a M$ termék profiljába.
Lehet biztonságosan windózt használni, de akkor vagy 4-5 brutál biztonsági programot folyamatosan kell használni (amik azért nem kevés erőforrást zabálnak, - ez nem feltétlenül tiszta processzor időt és memcsi felhasználást jelent, a winnek ugyan is továbbra is trágya a taszkkezelése, lehet hogy a taszkmenedzser azt írja ki, hogy 1-2%-ot használsz ezekből az erőforrásokból, miközben a progik között való váltás még is csiga, a játékod meg 10-20%-al lassabb), vagy win98-at használsz (!!!!komolyan!!!!), vagy macerálod, tweakeled, írtogatod, soványítod az OS-t. (Szerintem ez utóbbi a legjobb megoldás, erőforrások felszabadulnak, és a biztonság is növekszik, viszont viszonylag sok hozzáértés, utánajárás szükséges).