• [NST]Cifu
    #108
    Hát ha már a dumánál tartunk, legalább légy következetes. Először jössz a hővédő téglák problémájával, majd a teher + személyzetszállítás elvének hibájával. Ha már kritizálsz valamit, akkor nem árt logikusan tenni... :)

    A ruszkik legalább ennyit megtanultak.

    Tényleg? Mond, a Buran akkor miért rendelkezett raktérrel?
    Az, hogy az oroszok a Progresz és a Szojuz megoldáshoz folyamodtak, egyszerű költséghatékonyságból és az egyszerű megoldásra való törekvésből fakadt. Volt egy személyszállító űrhajójuk, a Szojuz, és csináltak az alapján egy teherszállító változatott, a Progreszt, amelynek a feladata kizárólag az űrállomások ellátása.

    Az űrsiklók teljesen más filózófia szerint készültek. Az űrsikló legyen képes ne csak személyzetett felvinni, de akár műholdat vagy egy űrállomás részegységét is. Akkoriban ez alapjában véve előremutató gondolkodás volt, hiszen egyetlen eszközzel lehet elvégezni mindent. Lehet űrállomást építeni, a személyzetett és az ellátmányt elvinni egy űrállomásra, de lehet műholdakat pályára állítani, sőt, pályán keringő műholdakat szervizelni, vagy adott esetben visszahozni. Ilyen fokú rugalmasságra csak az űrsikló képes.

    Az egy más tészta, hogy gazdasági és biztonsági oldalról bebukták a dolgot...