Ez nem kimagyarazas, ezek tenyek. Ha igy gondolod akkor indokold meg tetelesen.
Ne altasd magad, soha nem volt stabilitas, a viszonylagossag meg mar megint egy teljesen szubjektiv dolog... szoval jatek a szavakkal. De ez lenyegtelen is, amit leirtam sztem megalja a helyet, ehhez nem adtal hozza semmit, vagy vontal le barmit is.
Csak egy pelda: jegkorszak, asszem eleg durva rombolohatassal volt olyan tekintetben, amelyet az emberiseg rombolasnak tekint (persze ez megint onkenyes).
Vagy ott van a feltetelezett meteorbecsapodas, de az ok lenyegtelen igazabol csak a kovetkezmenyeket tekinte szamos eset volt amely tobbszorossen nagyobb "negativ" tuneteket okozott a termeszetben, mint amelyet az emberiseg valaha is.
Szoval ha csak annyi a gond, hogy _most_ ezt az ember okozza (ami feltetelezes egyelore - egy resze legalabis), akkor nem hiszem hogy megalapozott dolog (legalabbis objektiv szempontok alapjan - ha pedig nem az, akkor ne akarjuk mar ugy eloadni).
Nezd ez a szaporodasi elmeleted beszeld meg egy okologussal... nem mondom, hogy ez elkepzelhetetlen bizonyos esetekben, de velemenyem szerint szamos egyeb korlatozo tenyezo ezt nagysagrendekkel jobban befojasolja. Tovabba tomeges ehenhalas (ami egy termeszetes folyamat resze) vagy eleve meg nem szuletes, mi a kulonbseg? Tobb jut "hulladekfeldolgozoknak"... milyen szempontbol "negativ" ez? Moralis szempontbol? Letezik ilyen a termeszetben? Sztem nem, ez egy az emberiseg altal kepzett fogalom.
Osszefoglalva a termeszet vedelme moge egy olyan ideologiai alapot epitettek fel amely megallja a helyet az elobb emlitett onkenyes szempontok szerint, ezzel nincs is gond, vegulis emberek vagyunk, nyilva na sajat megteremtett vilagunkba szeretnenk levetiteni mindent.
De! Felrevezetonek sott megtevesztonek tartom a termeszet vedelmere iranyulo tenykedeseket, mert nem a termeszetet vedjuk, hanem egy altalunk felepitett ideologiat, amelyet bizonos szempontok szerint siman ossze lehet hasonlitani mas az elmult evszazadokban felepitett ideologiaval.
Tehat, ez bizonyos szinten politika (nem veletlenul vannak zold partok), innentol kezdve ez pont annyira szolgal egy magasabb celt (mint ahogy be van allitva), mint a Szent Haboruk anno., vagy az egyeb vallasal kapcsolatos nezetek (persze most feltettem, hogy elobbieknek nincs ertelmuk, de nem allitom, mielott barki belekotne, csak peldakent hoztam, de a kommunizmus, vagy mas mara mar nem teljsen idoszeru dolgot is elovehetnek).
"Az ember amilyen okosnak képzeli magát, sok dologban pont annyira van az ellenkező végletben, azaz idiótaként viselkedik, nem lát, nem néz tovább az orránál."
Az ember mar csak ilyen, te is ember vagy, te is okosnak kepzeled magad, sott en is... kozbe lehet, te nem latsz tovabb, sott en nem latok tovabb, vagy te sem, sott en sem... Melyebb dolgok lehetnek emogott mint amit ezen a forumon ki lehetne fejteni, mindenestre ez szamomra erdekes tema, nem nagyon foglalkzotam meg ilyen melyen vele, mindenestre koszonom a lehetoseget, hogy most megtehettem ;)