• dez
    #137
    "Az embernél sem a hatalmon levők stresszelnek, hanem a kisember (mármint, aki annak képzeli magát). Az állatoknál is, aki felül van, annak a helyzete biztosítva van, több utódja lehet, és azok jobb esélyekkel indulnak, mint a többieké."

    Ahogy azt te hiszed... Az embernél csak azért van, hogy egyes hatalmon lévők nem stresszelnek, mert magasról tojnak az egészre. Az állatokban több az ösztönös kötelességtudat, mint sok emberben. És igen, az állatoknál (is, de itt főleg) több teher és felelősség főnöknek lenni. Ugyanakkor az állatok - így a vezérek is - ösztönösen tudják, hogy nem hasznos a felesleges stresszelés, és a hormonok is segítik annak csökkentését, a viselkedés befolyásolásával (ami nem feltétlenül kényszer, hanem a helyzet elfogadásának megkönnyítése).

    "De az nekik nagyon nem jó, hogy a csupán a csapat részei, mert nekik utódok kellenek."

    Mi az, hogy "nekik utódok kellenek"? Mondom, hogy hormonok által szabályozott a dolog. Nincs hormon, nincs késztetés, stb. A csoportérdek előrébb kerül, mint az egyéni, ami a gének továbbjuttatását illeti. Ezt diktálja az evolúciós szabály is: a jobb gének maradjanak fent nagyobb eséllyel. Ez persze az adott fajtól is függ. A csimpánzoknál pl., amikor a főnök nem látja, az ügyesebbek azért bepróbálkoznak.

    "És hogy a tesztoszteron szint visszaesne az sem valószínű. Az embererknél legalábbis az erőszakra való hajlam inkább növekszik.
    Gondolj bele, mi van az embereknél a társadalom legalján élőkkel. Különösen a fiatalok, akiknek még van elvi esélyük magasabbra jutni, és kel is, mert még csak ezután lesznek gyerekeik. Amit mondassz, az inkább az idősekre jellemző (az utcákon békésen alvó hajléktalanok sohasem fiatalok)."

    Jobb lesz, ha a botcsinálta biológuskodás helyett inkább utánaolvasol.

    "Persze. De ennek semmi köze a haláltól való félelemhez."

    Már hogy ne lenne?? Látják, mi történik az elkapott társaikkal, és nem akaródzik túl gyorsan követni őket a mészárszéken. Apropó, mészárszék: tudod, hogy ellenkeznek a disznók, amikor érzik, hogy nem azért mennek oda hozzájuk, hogy pl. lemossák őket, hanem hogy vigyék leölni?