• BiroAndras
    #134
    "Hát ebben nagyon tévedsz. Éppenhogy a felül lévők közötti csatározások okoznak stresszt. Bár ezek sem állandóak. Ezeket a történéseket hormonok szabályozzák jól."

    Az embernél sem a hatalmon levők stresszelnek, hanem a kisember (mármint, aki annak képzeli magát). Az állatoknál is, aki felül van, annak a helyzete biztosítva van, több utódja lehet, és azok jobb esélyekkel indulnak, mint a többieké.

    "Az alul lévőkben visszaesik a tesztoszteron, így már nem éreznek erős késztetést az uralkodásra, de még versengésre sem nagyon. Egyszerűen a csapat részévé válnak."

    De az nekik nagyon nem jó, hogy a csupán a csapat részei, mert nekik utódok kellenek. Max. akkor lehet ilyen, ha a közeli rokonaikat tudják segíteni ezzel.
    És hogy a tesztoszteron szint visszaesne az sem valószínű. Az embererknél legalábbis az erőszakra való hajlam inkább növekszik.
    Gondolj bele, mi van az embereknél a társadalom legalján élőkkel. Különösen a fiatalok, akiknek még van elvi esélyük magasabbra jutni, és kel is, mert még csak ezután lesznek gyerekeik. Amit mondassz, az inkább az idősekre jellemző (az utcákon békésen alvó hajléktalanok sohasem fiatalok).

    "Ha pl. túl sokat abajgatom a macskámat, az is fut előlem, mert már únja."

    Persze. De ennek semmi köze a haláltól való félelemhez.

    "Nap mint nap ragadnak el a csordából egyet-egyet a ragadozók, és nem akarnak arra a sorsra jutni, hogy darabokra szedik őket."

    Ez már jobb példa.