• dez
    #131
    "Az embernek sem muszály, ez hozzáállás kérdése. Az állatoknál természetesen nincs felesleges stressz, mivel nincs idióta főnök az irodában, se lehetetlen határidő."

    Ez mind emberi butaság.

    "De létezik azért náluk is stressz. Pl. ahierarchikus csoportokban élő állatoknál a legalul levők gyakran hasonló tüneteket produkálnak, mint az emberek."

    Hát ebben nagyon tévedsz. Éppenhogy a felül lévők közötti csatározások okoznak stresszt. Bár ezek sem állandóak. Ezeket a történéseket hormonok szabályozzák jól.

    "Szerintem valami olyasmi történik ilyenkor, hogy a szervezet más stratégiára vált át. Mivel nincs sok esélye érvényesülni (a génjeit továbbadni), és nagyobb esélyel betegszik meg/hal éhen/eszik meg, az egészség fenntartásán energiát spóról, és a többiekkel való versengésre fordítja."

    Ez egy kissé zavaros. Az alul lévőkben visszaesik a tesztoszteron, így már nem éreznek erős késztetést az uralkodásra, de még versengésre sem nagyon. Egyszerűen a csapat részévé válnak.

    "De fél. Amikor a ragadozó elől fut. De úgy általánosságban valószínűleg nem is tudja felfogni a jelentését. Mondjuk szeritnem amikor egy ragadozót lát, akkor sem a halál jut eszébe, hanem egy ösztönös reakció indul be. Még az ember is csak akkor fél magától a haláltól, ha van ideje átgondolni a helyzetet."

    Nyilván nagyrészt ösztönös. Viszont hülyének nem hülyék az állatok sem. Ha pl. túl sokat abajgatom a macskámat, az is fut előlem, mert már únja. Nap mint nap ragadnak el a csordából egyet-egyet a ragadozók, és nem akarnak arra a sorsra jutni, hogy darabokra szedik őket. Tehát pl. az "integritásukat" is meg akarhatják őrízni.