• BiroAndras
    #127
    "Szerintem ha "nem érdekelné", akkor az egész élet egy nagy szenvedés lenne. A természetben élő állatok számára nem az (ha meg kell halniuk, az is gyorsan történik, már csak ezért sem rettegnek ettől egyfolytában)"

    Érdekes elképzeléseid vannak a természetről. Szerinted létezik valamiféle lény vagy valami, ami a természetet vezérli, és vigyáz rá, hogy boldogok legyenek az állatok?
    Valójában azért halnak meg többnyire viszonylag gyorsan az állatok, mert ha valami miatt (betegség, éhezés, stb.) legyöngülnek, akkor hamarosan megeszi őket valami. A megevés pedig többnyire gyors halált jelent. Az ember viszont a beteg fajtársakad emgvédi, és megpróbálja gyógyítani, ergó sokkal többet szenvednek.

    "De már miért lenne a legkevésbé sem emelkedett az emberiség túlélése?"

    Mert önző dolog. Ha történetesen a természet elpusztítása szolgálná a túlélésünket, nyoma se maradna.

    "Miért, amikor pl. földműveléssel foglalkoztunk, az már nem volt harmónikus?"

    Nem. A földművelés pont hogy az egyik legnagyobb környezetrombolás. Az erdőirtások jelentős része pl. új földterület szerzéséért folyik. Rengeteg állatfaj veszíti el élőhelyét, és ráadásul a természetes növényzet nélkül a talajt semmi sem köti meg, és a szél meg az eső folyatatja a pusztítást. Pl. amerika jelentős része vált sivataggá, miután felszántották (rémlik még az Óz eleje?).

    "Nem lehetne most úgy élni, hogy nem éljük fel az egész bolygót az utolsó porszemig?"

    De lehetne. Csak sajnos a politika és a pénz közbeszól. Ha minden létező környezetbarát technológiát bevetnénk, néhány évtized alatt gyakorlatilag teljesen megszűnhetnek a szennyezés és a pusztítás, ráadásul az életszínvonal sem csökkenne jelentősen.