• shabba
    #24
    Az árat a verseny nagysága határozza meg. Ha nincs verseny az árak az egekben lesznek,ha lesz akkor mélyrepülésbe kezdenek. Ez szinte minden területen így van. Az a kérdés az új hálózati infrastruktúra kiépítésekor lenne-e új beruházó aki piacot lát Mo-ban. Hogy a fatáv idővel eljut oda hogy rákényszerül egy új infrastruktúra kiépítésére az tuti, már csak az kérdés egyedül lesz-e mint most vagy lesz kihívója. Végülis a magyar piac elbírna 2-3 nagyobb szereplőt ez pedig már jó táptalajt biztosítana egy technológiai és árversenyhez.

    A DT-n kívül van még más európai nagy telco aki terjeszkedik európa szerte beruházásaival és fejlesztéseivel, sőt a nagy telcok mind megjelennek a másik területén. A spanyol Telefonica, a Telecom Italia, a British Telecom, a svéd Telia, a France Telecom ezek mind rárapültek a másik területeire és milliárdos beruházásokat eszközölnek hogy piacot szerezzenek. Persze az igazán vonzó piacokat azok az országok képviselik ahol van vásárló erő és jó vásárlási morál is. Ahogy mondod a magyar mentalítás az: adjanak nagyon olcsón, nagyon gyors korlátlan netet aztán majd letöltöm a fél internetet warezba ingyen és baszok tartalom után fizetni egy fillért is. Ez a fajta vásárlói magatartás nem hoz pénzt, ezért oda mennek ahol tudják hogy bevételük is lesz a fizetős tartalomszolgáltatásból. De idővel ha ezek a piacok telítődnek még mi is kívánatos falattá értékelődhetünk föl.

    A beruházás mértéke persze nagyon nagy lesz, hisz egy új hálózati infrastruktúra kiépítése nem kis pénz, és persze időben is hosszadalmas folyamat. Azért azt se feledd a már meglévő és használt szolgáltatások a kezdeti bevezetéskor ott lesznek mint konkurencia és azok behatárolnak egy árszintet. Némileg többet hajlandóak lesznek áldozni rá a felhasználók, főleg ha számokra érezhető többletet nyújt de nem akármennyit. És a magyar kábeltv árak elég nyomottak a nemzetközi árakhoz képest, persze nekünk ez így is magas. De pl. net árak terén sokkal inkább azonos szinten vagyunk mint a nemzetközi árak mint kábeltv-ben. Pedig a kábeltv árak hosszú évek óta infláció felett nőnek. Lehet a befektetőket ez is visszatartja, nem látják a megtérülés realítását, persze a magyar alacsony fizetések is ugyanígy elrettentőek.

    Amcsiban pl. a Verizon egy olyan nagy távközlési cég aki az új optikai infrastruktúra kiépítése mellett tette le a voksát jó pár éve. Optikai szálat húznak ki minden egyes fogyasztóhoz. Jelenleg B-PON-t használnak de már tervben van az eddig kiépült közel 3 millió végpont migrálása G-PON-ra. 2012-ig tudtommal 15 millió előfizető bekötése a cél, a pénzügy keretösszeg pedig 21 milliárd dollárra rúg ami hatalmas összeg.

    A net amit kínálnak 5/2mbps 35 dollár, 15/2mbps 45 dollár, 30/5mbps 200 dollár. Az utóbbi business csomag de azon területeken ahol rivális kábelszolgáltatók kényszerből meglépték a 15/2mbps-es csomagok bevezetését, ott lazán levitték ennek az árát 55 dollárra válaszlépésként. Az ADSL és kábelnet árak jellemzően 30-50 dollár között vannak 3-6mbps-es sebességgel, szóval ehhez képest az optikás net nem lett sokkal drágább, viszont ezek legalább mennek is míg ADSL és kábelnet esetén a nagy csomagsebesség értekek már inkább csak PR-marketing számadatok mint a valóság. Maguk a technológiák olyan korlátokat görgetnek maguk előtt ami alapjaiban megakadályozza a nagy sebességet mindenkinek modell megvalósítását.

    Az IP telefon tudtommal ingyen jár a nethez, vagyis nincs alapdíj. Minden előfizető kap egy media gatewayt amiből jön a net, rákapcsolható a telefon és kapja a tv-t.

    Kábeltv fronton is a szokásos amcsi kínálat van némileg felturbózva hogy kelendőbb legyen és az árak is hasonló szinten van mint amit a többi hagyományos technológián szolgáltató cég kínál. 13 dollár basic csomag 15-35 csatornával, 40 dollárért további 160 csatornát kapsz. 6 dollár a sport csatorna csomag 15 adóval, 16 dollár a film csomag 26 adóval, a HD csomagok felára 10 dolcsi. Kapsz Motorola féle set-top box-ot beépített merevlemezzel. Az on demand letöltés ára a friss tartalom esetén 4 dollár, archivumból 3 dolcsi. Ezek egyike sem kirívó árazású a már meglévő de más formában elérhető szolgáltatásokhoz képest. Pedig a Verizonnak is vissza kell szerezni a befektetését idővel és még profitot is kell valahogy termelni mert különben a pénzügy befektetők és bankok nem adnák ehhez a projecthez a pénzügyi keretet.

    Az új és modernebb technológia megjelenése pedig fejlesztésre és árcsökkenésre kényszeríti a nem időben kapcsolókat. Az amcsi ADSL és kábelnet cégek már most elkeseredett lépésekkel próbálkoznak pedig a a Verizon FIOS elterjedtsége még nem túl nagy, mi lesz majd évek múlva. Épp ezért ők sem tehetnek más mint előre menekülnek és fejlesztenek. Pl. azon a területen ahol a FIOS beruházásba belekezdett a Verizon máris válaszlépésre kényszerült a volt inkubens("monopol") kábeltv-s cég amint beindult a Verizon tv szolgálatása. Eddig 69 dollárért kínálták tv csomagjukat, most a 240 csatorna árát levitték 50 dollárra és még bonusként broadband netet is adnak mellé(3-5 mbps-est).

    Persze a magyar piac más itt jelenleg egy mammut trónol míg amcsiban van jó pár akik azért hajlandók átmerészkedni a másik területére is és ezzel megzavarják az inkubensek jó sorsát. Kérdés idehaza fatáv marad-e az új infrastruktúra kiépítsekor az egyedüli legény a gáton, vagy lenne-e olyan tőke ami megzavarná dominanciáját.