• shabba
    #22
    Az IPTV sávszél tekintetében kevésbé problémás hisz mindenki ugyanazt kapja ugyanakkor, szóval ugyanúgy broadcast jellegű szolgáltatás mint a tv jelenleg. A hálózati eszközök ezt multicast-tal viszonylag sávszél takarékosan meg fogják oldani. Pl. ha van 80 SD csatorna mondjuk 4mbps MPEG4-ben, és további 20 HD 10mbps-en az ~0.5Gbps. Ezt az adatmennyiséget kell eljuttatni pl. egy DSLAM-hoz a gerinchálózaton. Ez már a mai Gigabit gerincekbe is belefér.

    Ami igazán gond az a VOD jellegű szolgáltatás hisz ott mindenki mindig mást kap. Ezt viszont korlátozhatja a fizetős jelleg, ugye amiért fizetni kell azt nem nyomjuk állandóan míg a tv mehet mindig bekapcsolva. De nem kötelező ennek realtime onlány mennie, mehet offline is. Megrendeli a filmet az előfizető az pedig offline letöltődik a set-top box merevlemezére. Ha elég gyors az adatkapcsolat akkor ez nem fog okozni olyan egetrengetű várakozást. Mondjuk 4mbps-es stream esetén 10mbps-es átlag letöltési sebesség mellett 2.5-ed annyi idő mint a letöltendő tartalom időtartama. Mondjuk ez egy 42 perces sorozat epizód esetén negyed óra várakozás, ennyi kibírható.

    De ahogy írtad itt is vannak kurrens tartalmat amik frissebbek ezért nagyobb irántuk a kereslet. Lehet a közel a felhasználókhoz(mondjuk a DSLAM-hoz közel) proxykat tenni így spórolva a gerinchálózat kihasználtásával.

    De pl. lehet olyat is csinálni hogy a mozifilm tulajdonos a bemutató előtt meghírdeti a filmjét ahogy most is megtudod milyen bemutató várható. Ha érdekel a film feliratkozol és fizetsz érte, kvázi ez a jegyelővétel megfelelője. A filmtulajdonostól a PVR-ra letöltődik a film offline ezen egy hét alatt van rá idő. Persze elkódoltan és akár nem is teljesen így védekezve a visszaélések ellen. Mondjuk az utolsó 24h-ban már megkapod a PVR-ra a teljes tartalmat az addig el nem küldött hiányzó filedarabokat is. Az utolsó pár percben pedig a filmtulajdonos szervere már csak a dekódoló kulcsokat küldi szét a PVR-oknak hogy me tudd tekinteni a filmet. És így akár a mozibemutatóval teljesen egyidőben, akár otthon is indulhat a filmpremier mindezt fekve a kanapéról végigkövetve.