• shabba
    #16
    2. A sávszél elég fontos tényezője az IPTV szolgáltatásnak. Az ADSL sávszél tekintetében igen komolyan távolság korlátozott, úgy 3-3.5km távolságig oldható meg ez a sebesség. Ez egy átlagos 4.5-5km-es szolgálatási területnek alig csupán 40%-át fedi le, az előfizetők többségének nem jut ekkora sebesség.

    Épp ezért van szükség a 3play szolgálatás alapjaihoz egy teljesen új és modern infrastruktúra kialakítására ahol a minimálisan biztosítható sebesség nem 512kbps-nél kezdődik hanem 10 de inkább 20mbps körül. Ehhez viszont százmilliárdokat kell költeni új hálózati infrastruktúrára és a ennek a kiépítése is hosszú éveket, évtizedet fog igénybe venni.

    Ahogy a cikkben is szerepel egy átlagos család esetén több szolgáltatás egyidejű használatával kell számolni ahogy ez jelenleg is történik a való életben. Több egyidejű tv adás független bitstreamje, mellette videotelefon és adatforgalom sávszélesség szükségletének kell egyidejűleg teljesülni és ehhez a 3mbps édes kevés.

    Ráadásul mi egy elég béna tv szolgálatáshoz vagyunk még szokva mert idehaz a tv szolgáltatás színvonala még kőkorszaki. Épp ezért minket még könnyű elkápráztatni akár egy 2mbps-es bitstream videoval is de ezt egy amcsi torkán már nem tudod lenyomni. Ő már megszokta hogy a műhódon vagy kábelen HDTV minőségben kapja a digitális tv adást, száz fölötti csatornaszámba, az IPTV-nek ha piacra akar lépni a régi megoldásoknál is többet kell kínálni mert máskülönben csak legyintenek rá. MPEG-2 stream esetén egy HDTV pedig megeszi a 20mbps-et, de még MPEG-4-es codec esetén is elkép egy 10mbps. 3 független tv csatornával, plusz mellette tv minőségű videotelefonnal, és mondjuk egy 10mbps sebességű adatkapcsolattal számolva már igen magas értéhez fogsz jutni. Itt már igazából csak egy FTTC+VDSL2 comba vagy passzív/aktív optikai hálózati megoldások jöhetnek szóba. A hagyományosan elterjedt távközlési ifrastruktúrán kialakított ADSL szolgálatás ehhez édes kevés.