Equ#218
"Egy adott progi különböző régi és új disztribekkel való kompatibilitása szerintem sokkal kevésbé rizikós kérdés mint az M$ 5-10 éves oprendszerei közötti kompatibilitás."
Ezen vitázhatunk napestik (teli van a net az inkompatibilis disztrib verziókkal, kernel függőségekkel stb-stb) de mint mondtam már egy komoly vállalatnál (hétmég évtizedekre tervezett rendszereknél) szóba sem jöhet a gyakori oprendszer csere, márcsak a pilotköltségek miatt sem.
"hogy a probléma megoldható ha a teljes rendszeremet átállítom az új Os-re."
nem létező funkciókat kérve minden bizonnyal ezt kapod. És linux esetén is ugyanazt kapod, vagy megpróbálhatod kézzel belehegeszteni a hiányzó részeket aminek pillanatában a support megszűnik, a biztonsági patchek romba dönthetnek bármikor, röviden nonsense vállalati környezetben. (a support nem erről szól, hanem létező funkcionalitás megfelelő használatára)
"De te átállítanál egy atomerőművet, repülés irányító/fedélzeti rendszert/robotpilótát winre?"
Nem. Pont annyira nem amennyire egy linuxot se. Aki ért hozzá, abban ezek fel sem merülnek, ezek realtime os-t igényelnek, kötött válaszidőve, amire mindkét rendszer alkalmatlan.
De pl az amerikai értéktőzsde elég vígan elkezel napi pármilliárd dollárnyi tranzakciót windows infrastruktúrán...
" Linux az open fejlesztések értékével és a Disztribúciúk bevételével összességében talán nullszaldós lehet. Na most akkor mondd meg nekem melyik oldal szívattyúzza ki az iparból annyira a pénzt, hogy a kis cégeknek még fennmaradásra sem jut."
Nagyon nem érted. Nem pénz elszívásról van szó, nem emiatt szüntek meg az alternativ os-ek, hanem, mert a linux ingyenességével megfolyt minden vetélytárat, kivéve azt akinek korlátlan pénzügyi háttere van -> microsoft. Linux nélkül vígan lehetne tucatnyi életképes (fizetős) alternativ os, ha jobbat tudnak nyújtani a winnél simán elterjednének. Viszont, amikor ingyen megkapod azok tudását a linuxban, akkor ezek a próbákozások elhalnak...