Ezek általános emberi kívánalmak. Hozzátenném, az aktuális kívánalmak. Változni maximum annyi változott az emberi történelem során, hogy már nem a gőz felhasználását vagy a misztikus elektromosságot akarod megérteni, hanem az emberi agy működését vagy a kvantumfizika csínját-bínját.
Elárulom, én is kíváncsi vagyok azokra a bizonyos metán-etán óceánokra. Sőt a mellékelt ábra alapján használom a számítógépet is, és tényleg nem haltam éhen.
Azonban ehhez nem kell hinnem a dogmákban és nem is kell elfogadnom őket. Használom a PC-t, mert lehetőségem van rá. Ha nem lenne, úgy is jó. Mi történne, ha nem vihetném kórházba a csemetéket, mert nem lenne ilyesmi? Valószínűleg meghalnának. És? Mi történne akkor? Kétségbeesnék, nyilván. Talán bele is rokkannék egy életre, esetleg bele is pusztulnék. És? Mi történne akkor? Ez égvilágon semmi. Egy újabb személyes tragédia a 4.5 milliárd éves szappanoperában. Ami még akkor is bőven megeshet, ha történetesen hiszek a tudomány abszolútumában (különös, mennyire az ellenkezőjét állítod), mint ahogy te teszed.
Semmilyen más vallás nem adott neked számítógépet, telefont. Adott helyette kegytárgyakat, zarándokhelyeket, csodatévő ereklyéket, ami lefoglalhatta az emberi "intelligenciát" az adott korban (és reményt adott!). Ezeket az avíttos dolgokat cserélted le a mai aktuális vallás (a tudomány) kegytárgyaira és reménykedsz, hogy megmentik majd a gyerekeid életét (mint a szent keze a középkorban), vagy választ kínálnak majd a jelentéktelen kis kérdéseidre, mint például, hogy mi lesz egymilliárd év múlva, vagy, hogy miképp működik az emberi agy. Mindenképp a reménnyel való kufárkodás a dolog nyitja, ez nem változott, mióta ember él a földön (és nem is fog). Mindenképp szükségünk van mankókra s egyszersmind arra, hogy valami lefoglalja az intellektust. Hogy Manitou-nak, Allah-nak vagy mikrosütőnek hívod, teljesen lényegtelen.
Még mielőtt félreértenél, nincs ezzel semmi probléma, hisz én is ugyanígy teszek valamilyen szinten.
Az egyetlen különbség abban áll, hogy nem kerítek ekkora feneket a dolognak és nem hiszem, hogy ez a realitás, az élet. Ráadásul olyan fals indokkal meg pláne nem, hogy ez az egyetlen működő módszer és, hogy különben is a többség ezt vallja. Birkamentalitás? ;)
Nem próbálok meg a vallásom szűk fókuszán keresztül olyan dolgokba avatkozni vagy megmagyarázni azokat, amelyekre sem igény, sem szükség nincs.
A Titánnak nincs szüksége arra, hogy felfedezd metán óceánjait. Az esetleges kalmárnak sem, hogy miként vélekedsz létezése felől. Nem hatja meg a statisztikai kimutatás, vagy az épp aktuális tudományos elmélet-trend. Emberi fontoskodás...
Választ akartál. Hát tessék. Ennél jobbra ne számíts. És mivel egy másodperc alatt elveted
az egészet egy neked tetsző kifogással (irracionális idealizmus, ifjonti lázadás, keserű cinizmus, stb.), talán már megérted egy kicsit, miért is volt felesleges választ adnom. Ámde rajtam ne múljék.
Játszadozz csak a tudomány és társadalom nagy társasjátékában, mint ahogy én is teszem, hogy az aktuális emberi kívánalmakkal ("mert engem ez érdekel..." ó, te jó ég, LOL! Azért ez érdekel, mert épp ezt a verziót éljük jelenleg.) szórakoztassam az agyam és kitöltsem az időmet.
Csak azt ne képzeld kérlek, hogy akár a legminimálisabban is közöd van a valósághoz. Ha ezt elfogadod, akkor nem rongyolsz be többé egy fórumra se statisztikai halmazokat lobogtatva és nem próbálsz majd ízekre elemzni és tökéletesen félremagyarázni (épp aktuális vallásod szájízéhez igazítva) olyan folyamatokat, jelenségeket amik a maguk módján működnek vagy nem működnek, léteznek vagy nem léteznek, prosperálnak vagy lehanyatlanak anélkül is, hogy bármi közöd lenne hozzájuk.
Senkit sem érdekel a véleményünk. Önmagunkon kívül persze. De ezt az egyszerű igazságot egy szélsőségben élő képtelen érzékelni.
A "gunyoros megjegyzéseken kívül"-kezdetű ügyes kitérést (melynek lényege a 'támadás a legjobb védekezés') a válaszadás elől most nem méltatnám.....tovább. :))