-
Mice #102 hát a képeket én is megnéztem s bár nem rossz a vizuális memóriám, de állítom csomó pofát most láttam először
mivel valaki írta, hát elmentem arra az oldalra ahol egymás után vannak felsorolva az együttesek
abból az 50ből (ha 50...(valaki írta, nem számoltam)) ha a felét ismertem. kb. 20 olyan akitől tudom, hogy hallottam már valamit. abból a 20ból viszont csak 8 maradt olyan ami tetszett is amikor hallottam...
főként zséda, ákos, crystal, grooveh. az ő zenéjüket még szeretem is, DE
a rádióban annyiszor leadnak mindent ismételve, hogy vagy berak a rádió csomó olyan "toplistás zenekart" is a palettájába hogy inkább betapasztom a fülem, vagy az ordító reklámokkal kergetnek el a fenébe
a másik média amiből még infót szerezhetnék együtteseimről a tv lenne amit az igénytelen műsorai miatt közel 3 éve most már be sem kapcsolok. van egy tuner ugyan a gépemben, de ha csak nem megy valami scifi vagy hasonló jó film nincs ingerenciám nap mint nap uazokat a zenéket végighallgatni amitől már a rádióban is fejfájást kapok a "csapból is ez folyik effekt miatt"
mi maradna hát akkor?
net/windowshopping
külföldön már bevált egy rakat helyen, hogy zeneszámokért lehet fizetni nem magas összeget. van egy accountod és lehúzol x megát x forintért ($-ért) szerintem ez fair. engem a csomagolás (borító/tok) nem igazán érdekel. a kazetta és a cd sem fogott meg soha mint adathordozó mert helypazarló média mind a 2. egy audiocd-re max annyi fér rá mint amit 128kbps-el 70 megába összenyomok. 10 album 1 korongon vagy 10 tok a szobában. 5.1-es hangfalra és társaira sose költöttem mert miből is nagyzoljak ennél magasabbat meg fülhallgatón és 2.1-es hangfalon hol hallok meg? de a mai nettempókkal 320kbps-ben mennyivel lenne lassab leszedni egy full albumot?
egy zenésznek mennyi karbantartási költsége lenne arra, hogy éjjel-nappal fusson egy-egy gép ami upload serverként fellőné a usereknek a zenét? jójó első alkalommal biztos fizetni kéne annak aki összedobná az oldalt, de mennyibe kerülne? egy kis webes ismerettel szerintem bármelyik rendszergazda munkája megtérülne már 10 vásárló után még ha félévre is szólna a szerződése...azt meg ne mondja senki, hogy kis hazánk sok millió lakosa ne termelné vissza egy-egy igényesebb lap elkészítését sem...
szóval ez szerintem életképes alternatíva lenne de vagy nem gyakorolják vagy ha van is 1-1 előadónak marketing hiányában elhal a dolog márpedig szerintem elég lenne pár "kocka" rajongóval beszélni és azok zihu, hogy tudnának hamar reklámot csinálni a jó zenének...
mivel a netes megoldás kiépítettség miatt elbukik hova tud menni a fiatal még zenéért? pláza és zeneboltok többezer forintos eladóhelyeihez ahol a napi forgalom is olyan mint egy kihalt mellékutcában és akkor még az ott dolgozókat/villanyt/securityt/szállítást/papírmunkát is finanszírozni kell. ha csak 10 városban van egy-egy ilyen butik már hol vannak a költségek és hol termelődik mindez vissza? az átlag fiatal középiskolás/fősulis aki nappalin tanul mennyit keres meg egyéb munkákkal koli/szállás hétköznapi költségek mellett, hogy még ezreket költsön
és akkor még mindig csak arról volt szó, ha jó a zene! nekem nincsenek ilyen eldeformálódott elképzeléseim a zenéről, hogy ha az vmelyik etnikumtól/bőrszíntől jön már rossz lenne. a Romantictól annó voltak olyan számok amik tényleg még barátnőknek is tetszettek és miattuk megszereztem nekik de mára sajnos már Győzike is lassan egyre jobban távolodik a zenétől. és akkor még mindig ott van az a rengeteg "eladó" akiről fogalmam sincs, hogy mászik fel nap-mint-nap a toplistákra. egyszerűen eligénytelenedik az egész piac és szerintem nem csak én vagyok ezen a véleményen. néhány jobb eggyüttesről (pl annó az Emberektől a Tábortüzet és Mama indulnom kell-t is nagyon szerettem) meg hír sincs már mert hála a "kedves kiadóknak" a sztárolt előadók miatt a régiekre nincs költségvetés és marketing hiányában csak a tényleg szabadidővel rendelkezők tudják kideríteni mi történt az együttesükkel.
szóval lehet, hogy néhány előadónak már félúton lekonyult a szája amikor elkezdte olvasni ezt a fórumot és szembetalálta magát a sok káromkodással, de írásomban is arra próbáltam apellálni, hogy nem feltétlen a skótság és az adott zene stílusa az ami miatt letöltenek az emberek p2pről vagy mert trendi lenne a bűnözés. sok esetben bármennyire is lehet, hogy a külső szemlélők szemében van, de nincs egyéb megoldás.
a magam részéről én csak annyit teszek, hozzá, hogy én még nem szedtem le fájlcserélőről zenét. és ezt most nem a bsa vagy egyéb félsz miatt írom (mert mivel van nekem is illegális tartalmam tök felesleges a hófehérke effektet nyomatni), hanem azért mert a fájlcserélő programokban is megvannak az egyes szerverek bevett feltöltési szokásai ami miatt úgy el tudják venni az ember kedvét a letöltéstől (adminok köcsögölése, alacsony upload speed, de rólam 20an szednek), hogy aki tényleg 1KB-sec-es letöltési tempóval leszedi az egyes albumokat 2 nap folyamatos villanyszámlával szerintem az már letette az album árát még ha egyesek szemében ingyenlopás is ez...
az üres korongokban levő artisjus meg... na m1...