-
4x19-22
hát körülbelül ilyen minőséget vártam volna el úgy zusammen az egész sorozattól. az utolsó rész végét már tátott szájjal néztem, odatették, az tuti.
és akkor egy verdikt a teljes képről:
igazából már elmondtam minden sérelmemet a sorozattal kapcsolatban, ezért most megpróbálom egy kicsit más megvilágításba helyezni. szóval elsősorban nem magával a szériával van a probléma. az alapfelállás bár klisés, de teljesen vállalható, a zsánerhez igazodó hangulatteremtés egyszerűen csillagos ötös. az operatőri munka, a világítás, a trükkök mind kimagaslóak, főleg úgy, hogy egy sorozatról van szó. ahhoz képest, hogy kertévén fut, vér nagyon is jelen van, itt-ott látszik, hogy már a határon táncolnak, voltak olyan jelenetek, amik szó szerint sokkolóként értek. (borotva pengék a szájban belülről kamerázva(!), körömletépés és egyebek) az igazi probléma a írókkal/producerekkel van. nem terveztek, nem volt koncepciójuk, már az elejétől hanyag módon álltak neki a sorozatnak. látszott, hogy nem gondolkoztak előre, mindent menet közben találtak ki. alig volt kontinuitás a részek közt. példának okáért az egyik részben szarrá verik Dean fejét, meglövik, megvágják, stb, a következő részben mindebből semmi sem látszik. nem akarok más sorozatokkal példálózni, de most mégis megteszem. vegyük a Lostot. a legelső részben a repülőszerencsétlenség közben megsérült Locke arcán ott van a heg 5 évaddal (!!) később is. Sayid karját meglőtték a 3. évadban, az 5-ikben látszódott a helye, pedig csak egy pillanatra láthattuk a vállát. de ott van. ezt úgy hívják, hogy lelkiismeretesség és alaposság. ezek nincsenek meg a Supernatural készítőiben sajnos. nem tehetek róla, nekem kell a kontinuitás. lehet, hogy az az oka, hogy nem szeretem az epizódikus jellegű sorozatokat vagy csak szeretem, ha valami hiteles. a másik nagy probléma, hogy nem döntötték el, milyen műfajokat vegyítsenek. lehetett volna feketekomédia vagy horror, drámai jegyekkel. mindkettő lett, ami hatalmas hiba. a kettő kioltja egymást és komolytalanná teszi az egészet. ez is az átgondolatlanság hiánya. (itt jegyezném meg, hogy a Kripke szerint eddig félresikerült női karakterek után, most belerakják Paris Hiltont. ezt úgyis megbánják majd, azt a nőt csak megbánni lehet. nem tudom megérteni a logikájukat, de már nem is akarom.)
summa summarum, ez nem az én sorozatom. nézhettek hülyének, hogy ezzel szemben mégis végignéztem, rájöttem én erre már korábban, de a 3-4. évad valóban fejlődést mutatott, ezért kitartottam. nem bántam meg, de az biztos, hogy nem én leszek az első, aki szeptemberben letölti az 5x1-et. azt hiszem, elég sokat érveltem a véleményem mellett. amiért a legjobban haragszom a sorozatra, az az, hogy kizárólag a hype miatt érhette meg az 5. évadot, (twilight fanok ezt is szeretik, utánanéztem) de igazából senki sem tudja megmagyarázni, hogy miért is olyan jó. míg az igazán jól megírt sorik (örök kedvenc Veronica Mars) cancelt kapnak. ez van.