Magyar Labdarúgó Szövetség és a Liga topikja
-
Grenzjager #1020 A válogatott szövetségi kapitánya ma sajtóbeszélgetésen fogadta a média munkatársait. Az ott elhangzott érdekesebb kérdéseket és válaszokat foglaltuk csokorba.
- Tudja már, hogy kikkel indul el Miamiba a floridai túrára?
- Magyarországon mindig érnek meglepetések, és remélem, hogy ez most is így lesz. Értem ezalatt, hogy végül olyan játékosok is elutazhatnak majd, akikre esetleg nem számítottam - legalábbis klubjuk előzetes elmondása, kérése alapján. Ez azért is érthetetlen számomra, mert számos olyan játékosunk van, akit éppen azért tudott a klubjuk eladni - gondolok itt például Kerekesre vagy Böőrre - mert "megmutatták" magukat a válogatottban.
- Állítólag fáradtak a játékosok...
- Mondja már meg, miben fáradtak el? Az európai bajnokságok túlnyomó részélben már 30 meccs körül játszottak a csapatok, ők mégsem fáradtak. Sőt: Angliában, a spoanyoloknál, a franciáknál - és még folytathatnám - télen is zajlik a bajnokság, érdekes, hogy ők mégsem fáradnak el. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy hónapokkal ezelőtt megegyeztünk a Ligával a túráról, ők is részesednek az anyagiakból, és én úgy vélem: ha valaki keresni akar, akkor be is kell fektetnie. A magyar futball érdeke az anyagiakon túl is az lenne egyébként, hogy a klubok engedjék el a kért játékosokat.
- Azt mondta, Magyarországon már semmi nem lepi meg...
- Ez azért igen, és jó lenne megtalálni azokat a személyeket, akik ezért felelősek... Nem értem a debrecenieket sem, hiszem hónapok óta tudnak ők is a túráról, és a kiszemelt játékosok általában a meccseik második félidejében is a legjobbak között vannak, nem látszik rajtuk a fáradtság. Csak megy a siránkozás, hogy túl nagy a megterhelés, ugyanakkor fel akarunk zárkózni Európa élvonalához.
- A Debrecenen kívül még jelezte valamelyik csapat, hogy nem engedi el a játékosait?
- Nem, úgy tűnik, hogy mindenki támogat, sőt, a diósgyőrieknek kifejezetten rosszul esett, hogy nem hívom Tisza Tibort.
- Tényleg: miért nem hívja?
- Ő is rajta van a listámon, és ma még senki nem tudja, hogy utazhat-e, vagy sem. Nekem posztokra kell terveznem, nem személyekben, vagy klubokban kell gondolkodnom, és azon a poszton, ahol az egyébként tehetséges Tisza játszik, van vagy 5 jelöltem. Mint ahogyan nem vihetek ki húsz kapust, nyilvánvaló, hogy 20 csatárral sem utazhatunk el. Azzal együtt, hogy Tisza még nem olyan kiemelkedő játékos, hogy mindenképpen helye lenne a csapatban. De jó, hogy a Diósgyőrnek ez rosszul esik, mert látszik, hogy fontos nekik a válogatottság, ellentétben a Debrecennel. Azt azonban két éve tudjuk, hogy a DVSC egy kicsit másképp gondolkodik, főleg Sándor és Dombi, annak ellenére, hogy korábban ők is profitáltak a válogatottból. Pedig a kluboknak is ideje lenne megérteniük, hogy csak együtt tudunk előre lépni.
- Milyen szakmai haszna lehet a Mexikó és Haiti elleni mérkőzéseknek?
- Minden meccs előrébb visz bennünket egy lépéssel, különösen a fiataloknak van szükségük ezekre a nemzetközi találkozókra, még akkor is, ha a körülmények - utazás, időeltolódás - nem okvetlenül ideálisak. Ám éppen ilyenkor bizonyíthatja be mindenki, hogy képes felülemelkedni ezeken a problémákon, ha a nemzeti csapatról van szó.
- A hétvégén ingoványos talajra lépett: részvett a Fidelitas nagygyűlésén… Ez már politika…
- Én a futball nagykövete vagyok, és ha lehetőségem van arra, hogy a focival kapcsolatban elmondhassak egy üzenetet, akkor azt megteszem. A politikához nem értek, fogalmam sincs róla, de nemrégiben a bajor belügyminiszterrel utaztam Horvátországba, hogy a vébét népszerűsítsem, és ebben nincs semmi politika. Ha holnap egy másik párt hív meg, akkor hozzájuk is elmegyek, ha ez segíthet valamit a magyar focinak. Ne feledjük, a parlament 93 százaléka igennel szavazott a 2012-es Eb-pályázatra. Egy szót sem beszéltem politikáról, és ismétlem: ha más párt meghív, oda is elmegyek, arról persze szó sem lehet, hogy valamelyik szélsőséges csoportosulás, amelynek az elképzelései nem összeegyeztethetőek az elveimmel, kampánycélokra használjon fel engem.
- Hol tölti a karácsonyi ünnepeket?
- Természetesen a családom körében... Jó lesz feltöltődni, gondolkodni azon, hogy mit rontottam el, vagy mit csináltam jól.
- Mi lesz, ha ön mellett szavaz az elnökség?
- Bozóky elnök úr bármikor elérhet telefonon, ez tehát nem probléma. Én egyik napról a másikra tudok dönteni, ugyanakkor ne feledjük, hogy jobban ismerem a magyar futballt, mint két évvel ezelőtt… Jobban is, mint azt néhányan gondolnák.
- Az Aranylabda-gálán hosszasan beszélgetett Blatter úrral és Beckenbauerrel is… Titok, hogy miről?
- Nem, főleg a magyar futballról. Érdeklődtek, hogy mi a helyzet, Blatter úr elmondta, hogy a jelenlegi helyzet megnehezíti az Eb-pályázatunk dolgát. Igyekeztem megnyugtatni őket, hogy minden rendben lesz, és mindent megteszünk azért, hogy betartsuk a szabályokat. Persze tudni kell, hogy bizonyos változásokra van szükség, és aki nem képes kompromisszumokra, az számomra buta ember.
- Ha úgy alakul, hogy távozik, melyik magyar focistákat vinné magával?
- Ez nagyban függne attól, hogy hova mennék, de azt hiszem, hogy Gera, Huszti, Juhász, Torghelle és Fülöp bárhol megállnák a helyüket.
(nb1.hu)