Egymással szemben feltámasztott tapasztalatok ..
  • RaST
    #15
    Az ételbárban ugyanazon a helyen valósul meg a termelés és az értékesités. Mindez a fogyasztó előtt történik, tehát a szakszerüségnek, a higiéniának, a gyors munkavégzésnek fokozott szerepe van. Fontos a kulturált magatartás is. Az ételbárban a termelést és az értékesitést szakácsok és vendéglátó eladók végzik. Az ételbárban elsősorban roston sült húsételeket, meleg és hideg szendvicseket, meleg előételeket, salátákat, hideg és meleg leveseket, hidegkonyhai készitményeket, alkoholmentes turmixitalokat, készitenek és értékesitenek. Mivel a vendég előtt csak a befejezeő munkavégzésre (keverés, piritás, roston sütés, csőben sütés, bő zsirban sütés) van lehetőség, ezért az ételbárban csak a magas fogon előkészitett termékeket használhatunk fel. Az előkészitést (sütést, főzést) külön erre a célra alakitott konyhában, vagy kapcsolodó hagyományos étterem esetében annak a konyhájában kell elvégezni. Mindkét esetben, szükséges, hogy közvetlenül az ételbár helyisége mögött egy megfelelően gépesített, hütökkel felszerelt befejező konyha legyen. itt végzik például a szeletelt húsok ízesitését, bundázását. A befejező tevékenyéseghez, a termeléshez megfelelő mennyiségü és kapacitású gépet és készülékeket kell biztosítani. Ezek hiányában a munka lassúvá vállik, ami megengedhetetlen és összeegyeztethetetlen az ételbárban végzett tevékenységgel. Az a jó ételbár, amely egyszerre elégiti ki a magas szinvonalon a termelés és az értekesités következményeit. Gyorsan, látványasan, hogy a vendég ne várjon sokat. A vendég az izléssel kialakitott bárbult mellett elhelyezett magasitott széken foglal helyez. A bárpult másik oldalán készitik el a megrendelt ételt és italt. itt találnak a vendégek az emblémával diszitett papirabrosszal, a szükséges evőeszközökkel, füszerekkel. A bárpulttal munkaasztalok, a sütőkészülékek és a melegen tartó készülékek, valamint a salátahütő pultok, amelyeik szabvány (modul) méretben készülnek. Ezek jól összeilleszthetők. Gondoskodni kell a keletkezett égéstermékek, és a gőz elszivásáról, a kifogástalan levegőcseréről. Erre szolgálnak a gépsor fölé helyezett elszivő készülékek. Fontos, hogy az ételbárba lépő vendég kifogástalan külsö megjelenése, előzékeny, udvarias magatartása és a tiszta környezet. Megfelelő szines fényképekkl, megvilágitott diaképekkel, izléses étlapokkal kell a fogyasztót tájékoztatni, az ételek választékáról, és a fogyasztói árakról.

    Ennyi áll a könyvben. Elnézést a helyesírási hibáékért..