BlackRose#67
"Pl ha az ottani kocsik annyit fogyasztanának mint az európaiak, akkor lehet hogy ezt az 1-2 milkó hordó kiesést, amit Kati okozott meg sem éreznék!"
az amcsi kocsik annyit fogyasztanak mint az európaiak, csak persze neház 4-6 ezer köbcentis európai kocsit találni, de pl. egy S500 Merci vagy egy BMW 7 nem fogyaszt egy cseppet sem kevesebbet, ezek nem elavult autók, hanem nagyok, óriási erőss álatok pl. egy F-150 Ford (a legpopulárisabb USA autó több mint 800.000 adnak el belőlle évente) 300 lóerő és ez nem fogyaszthat annyit mint a Magyar Suzuki vagy a Golf...
Az USA gazdasága a leggazdaságképesebb, jelenleg a GDP-ük fejenkét 30% túlszárnyalja az EU legfejletebb 5 országának az átlagát, ez nem elavultságról beszél. Na persze lehet még ettől jobb is, de jelenleg nincs jobb.
Az államadóssága az USA-nak meg jelenleg a hadi kiadásokból származik és a Bush kormány adócsökkentésétől (ne felejtsd el, hogy Clinton utolsó 3 évében nem deficit hanem többlet volt), ennek semmi köze az energiafogyasztáshoz és az ipar hatékonyságához. Az amerikai fejlődést a bevándorlók tartják fenn, álltaluk biztosítják a munkaerőt amely a mai technikai munkahelyeket betöltik... de nem ebben a gond, lehet, hogy nem a legjobban fejeztem ki magam, de a tőkét ma nehéz befektetni úgy, hogy gyümölcsözzön, mert sok teröleten bekövetkezett a szaturáció, vagyis nehéz olyan új területeket feltárni ahol rövid időn belül gyarapodna a tőke, a 90-es években ez az IT az Internek és a Mobilpiac volt, de most már itt egyszámjegyű a növekedés, most kellene valami ami átvenné ezektöl a dolgoktol a vezető szerepet, kell egy új piac. Ha ez kimarad akkor az általad említett piramisjáték növekszik és a tőke a finacial market alapjait erőssíti, ekkor pedig bekövetkezik egy olyan időszak ahol a pénz nem produktív körforgásba esik, vagyis a gazdagok még jobban gazdagodnak a többiek meg stagnálnak. Az USA lakossága különben nagyon nagy részesse a tőkének, az össztőke 22% a nyugdíjalapok tulajdona (nem az állami social security, hanem a privát alapoké amelyből a nyugdíjasok nagy százaléka jó jövedelmezik), valamint 41% a középréteg kezében van, úgyhogy nem olyan a kapitalizmus mint ahogyan a kommunisták bemutatják. Különben egy érdekes dolog, hogy míg a Bush kormányzat gyengiti az állami rendszereket (ugye ez a republikáénus filozófia) addig a privát szektor soha nem látott erőssődése van folyamatban, olvasd egy picit a Forbest, majd meglátod a cégeg és legyenek azok kicsik vagy nagyok élvezik a Bush adminisztrációt... én persze nem, ha valaki emlékszik a választások előtti időszakra nagyon ellene voltam, most már nem mert nincs értelme, úgyis ott lesz még 3 évig, de szeretni azért nem szeretem... mindenesetre a gazdaságnak jót tett, csak az államszerkezetnek nem és ez idővel visszavághat a gazdaságnak is... nem jó mértéktelen lenni, a harmónia nagyon fontos dolog, Clinton ezt tudta, nálla mindkét oldal virágzott.