Wings Of Victory
-
neuro #35 A horogkereszt egy ideológiát jelképez, a vörös csillag pedig inkább egy államot - persze ez így nem teljesen igaz, de szerintem elfogadható indok. Ezért aztán pl. a Balkan Kreutz sincs betiltva.
Egyébként pedig a náci uralom sokkal mélyebb hatást gyakorolt az emberekre, a társadalomra, valószínűleg azért mert a kommunisták sokkal jobb hírzárlatot tartottak az elkövetett szörnyűségek után, főleg a hidegháborús években :)
Be kell látni, hogy a nácik bűnözők voltak, akik több millió ember haláláért felelősek, ezért az ő ideologiájuk és a hozzá kapcsolódó jelképek tiltó listára kerültek. Amíg egy SS katona hithű náci gyilkológép volt, addig egy vörös csillagos sapkát viselő tizedes ugyan olyan áldozat, mint egy közönséges Wermacht-os, aki csak túl szerette volna élni a háborút. A kettőt nem lehet összehasonlítani. A 30-as években aki nem lépett be a kommunista pártba azt "eltüntették" az NKVD-sek, az NSDAP-be azonban nem volt kötelező belépni. Oda azok mentek, akik hittek az ideológiában. Kisarkítva: nem minden kommenista rossz, de minden náci igen :)
Szerintem ezen kár is vitázni, mivel nem vagyunk nemzetközi jogászok, úgy sem mi döntjük el mit lehet és mit nem. Én személy szerintem nem szeretem a horogkeresztet, ha szkineket csinálok az IL-2-höz vagy makettet, mindig lehagyom. Ahogy már írtam ha jönne velem szemben egy horogkeresztes karszalagos barom, akkor én is nácinak nézném. Ha viszon egy Che Guevara sapkás vörös csillaggal, akkor csak kinevetem, mert rossz az ízlése.