• Lateralus
    "A zajkérdés a szenzoron múlik az, hogy utána azt mennyire szűrik az is egy dolog, azt könynen észreveszed, ha volt már kezedben Minolta tudod miről van szó"

Volt a kezemben, de ttől függetlenül is észre lehet venni. Például a Canon DSLR-ek képein.

"...a D70 nél pedig nem szűr zajt a Nikon, vagy csak nem vettem észre"

Nem vetted észre :)

"a D50 felháborított..."

Miért? Nincs ilyen géped és nem akarsz venni, elégedett vagy a Canonnal.
    Akkor prekoncepciók alapján miért idegesít más gép vélt teljesítménye? A Canon vételt akarod igazolni magad előtt?

"A moiré tipikusan a Sony CCD hibája"

Nem. Mivel Minoltán kívül olyan Canon is volt a kezemben, amelyik szintén csinálta CMOS és CCD érzékelővel egyaránt. DSLR-ről beszélek persze.
    Bizonyos esetekben mindenképpen kialakul. Szűrni lehet. A szűrés eredménye lágyabb kép. A Canon erősebben szűri az újabb gépeiben. A régebbiekben gyakran jelentkezett neki is, de élesebb képeket is csináltak.

"A Canon szerintem nem szűr zajt..."

De bizony szűr, mégpedig már az érzékelőn belül, aztán szoftveresen is. Sőt a korábbi RAW formátumainál is van enyhe zajszűrés. Pedig az "nyers" adat.

"...sokkal jobb képük van, mint a közép és alsó kategóriás Nikonoknak"

Én meg azt mondom, hogy nincs köztük számottevő különbség. Mindkettő nagyon zajtalan képet ad, ami magas érzékenységen is jó eredményt ad. A végeredmény a kép tekintetében pedig teljesen mindegy, hogy melyiket használod. Különféle teszteket olvasgatni nem egészséges, mert frusztrál :) Az a dolguk, hogy hibát találjanak. A Nikon a valóban fellépő moiré ellenére is kiváló képminőséget ad, a Canon pedig a látható lágyásga ellenére szintén. A továbbiak kimerítik a előre megfontolt szőrszálhasogatás bűnét.

De megnyugodhatnak azok, akik még mindig azt hiszik, hogy ez az egész a CCD meg a CMOS és különféle feldolgozási bűvésztrükkökön múlik:
    Szinte biztos, hogy a Nikon már érzékelővel jön ki legközelebb, mert a Sony áttért CMOS-ra.
    (Nem a moiré, hanem a csökkenő gyártásköltségek és a kisebb fogyasztása miatt :)