Az emberiség hány százaléka képes ölni a háborúban?
  • steweee
    #171
    az eldurvult világ (vagy legalábbis a civilizált részeneken nem ez volt jellemző az elmúlt néhány évtizedben)a fejlett országoban a gyermeknevelési, szociológiai problémákra vezethető vissza, itt vadkeleten a gazdasági, társadalmi előretörésnek.

    ez vmi olyasvalami lehet, mint amit marketingből tanítanak, hogy a stadionban feláll egy ember mert alacsony és rosszul lát. de így már a mögötte ülők is rosszul látják a pályát, így ők is felállnak. a környéken lévők észreveszik hogy egy nagyobb társaság áll, így ők is felállnak. végül mindenki feláll, és pont ugyanúgy nem lesz jobb a kilátás senki részére, mintha mindenki ülve maradt volna. na a 90-es években elég jól tudott haladni az aki eléggé erőszakos volt, és zsarolással, védelmi pénzekkel, betöréssel, rablásokkal stb. megkereste a magának valót, hiszen akkoriban a volt pártállami vezetőkön kívül senki nem rendelkezett jelentősebb magánvagyonnal, és a privatizációkor is csak ez a klikk szerzett így nagy vagyonokat. a többieknek másképp kellett próbálkozniuk, és voltak akik a bűn útjára léptek. sajnos túl sokan is.

    vagyis az erőszakossággal ha sikereket lehet elérni, akkor ragadós lesz a példa, és mindig főleg a fiatalabb korosztály erre a vevő, ráadásul a média is ilyen benyomást erősítő műsorokat sugároz. mára szerencsére megszilárdult a központi hatalom és a rendőrség, kiforrták magukat a dolgok, bár a mostani politiai elitban is sok emberke kaphatna nyugodtan életfogytiglant a korábbi bűneiért, de végül is nekünk átlagembereknek mindegy, minket az átlagos bűncselekmények érintenek, rablás betörés stb. és azok száma igencsak lecsökkent

    az emberölés részéről annyit a dolognak, hogy addig jó amíg így gondolkodik az ember, ez tesz igazán emberré vkit hogy empátiát tud érezni egy másik ember, vagy bármilyen élőlény iránt, tiszteli az életét, megpróbálja megvédeni (pl nem gázol el egy kóbor állatot az úttesten ha lehetőség van a kikerülésére) a lehetőségekhez képest. aki ezen túllép akár anyagi haszonszerzés miatt, akár a saját sanyarú életkörülményei nevelik ilyenné, az nagyon sok mindent veszít el az élet értékeiből és a saját lelkéből.

    sajnos fél évtized éjszakai munka után elmondhatom hogy sok embert ismerek akik erőszakos bűncselekményeket követtek el, akár emberöléseket is. és el sem hinnétek mennnyien vannak akik anyagi érdekeltségből képesek (lennének) mások életét kioltani. pedig ez még csak nem is háború. a fő visszatartó erő itt a büntetéstől vagy bosszútól való félelem, és nem az erkölcsi gátak. ha nem is gyilkosságig fajulva, de az emberek egyre erőszakosabbá válását naponta tapasztalhatjuk akár a közutakon is. be kell vallanom én sem vagyok kivétel, nagyon fel tud dühíteni ha vki erőszakosan vagy nagyon bénán vezet és ezzel veszélyeztet vagy akadályoz engem vagy másokat. de éppen azért van az emberben tartás hogy ezt káromkodással elintézze és levezesse ezzel a feszültséget, aki tettlegességig viszi azzal már gond van