• [NST]Cifu
    #46
    - Mélysivatagi bázisok létesítésére irányuló kutatások. A legújabb tervek szerint - szemben az eddigi, nem túlságosan hatékony "városi őrjáratozásokkal" - kisebb létszámot, és jóval hatékonyabb fellépést lehetővé tévő katonai bázisokat építenének a sivatag mély, eldugott részein, amelyek ellenség általi megközelítése önmagában is nagyon nehéz, ugyanakkor a mobilizált US katonai egységek könnyen csapást mérhetnek egy adott pontra, és gyorsan odébb is állhatnak. Vérbeli militarista ötlet, működhet is, gyakorlatilag a "tanulj az ellenségtől" kiváló példája. Tkp. az USA hadserege lesz a gerilla-sereg. Zseniális.

    Ez az egész amit leírtál, egy zöldség. :)
    A városi őrjáratokra azért van szükség, mert a rendfentartást nem képesek a helyi erők ellátni. Ha kivonulnak a városokból, a helyi miliciák, rosszabb esetben a felkelők veszik át a hatalmat, amit nem akarnak. Az is elég vicces, hogy az ellenség által nehezen megközelíthető helyekről beszélsz. A helyiek biztos sose jártak még arra, és nem is veszik észre. :)
    A mobilizálhatóságról meg annyit, hogy Afganisztánban a tengerészgyalogosok öszvéreket bérelnek a helyiektől, hogy az ellenség után tudjanak menni a hegyekbe, miután a helikopterek alkalmazása a korábbi tapasztalatok alapján veszélyes (több Chinook heli is odaveszett a Talibánok/Al-kaida katonák tüzétől) , a terepjárók meg nem képesek megbírkózni a hegyvidékkel. Nesze neked csúcstechnika.

    - Irán elleni akció. Több, washingtoni forrás szerint (idősebb, nemtetszésüket kifejező katonatisztek) az USA valódi háttérhatalma katonai akciót - megszállásra, de legalábbis kontrollálásra vonatkozóan - készít elő Irán ellen. Irán az utolsó jelentős, oda nem illő darab a Közel-Keleten (a gyengébb, nem olajgazdag Szíria mellett) ami az USA, erre az évszázadra vonatkozó tervének útjában áll. Ennek a tervnek a lényege: a maradék kőaolajkészletek biztosítása a legfőbb felhasználó - maga az USA - számára. Ráadásul sietniük kell: ha Észak-Koreához hasonlóan az iráni vezetés is atomfegyver birtokába kerül, a terv léket kaphat.

    Nem oda illő közel-keleti ország? Jordánia és Szíria mellett? :)
    A kőolajat is marha komolyan biztosították Irakban: gyakorlatilag senki sem tudja, mi lesz a megoldás, mert jelenleg a szövetséges erők védik a kutakat, a kőolajvezetékeket, és azt a kevés finomítót, ami működik. Ha a kivonulnak, akkor ez a jelenlegi iraki rendszerre hárul, amely képtelen ezt a feladatot ellátni, tehát akár az olajexport leállását is eredményezheti.
    Ezen kívűl még véletlenül sincs akkora befolyása a közel-keletre az USA-nak, mint gondolod. Az meg egyenesen fantazmagória, hogy rátennék a kezük a kőolajkincsükre. Még a korábban jó barát Szaud-Arábiára sem tudnak olyan szinten hatni, mint akár csak 10 évvel ezelött.

    Irán ráadásul komoly hadsereggel rendelkezik, és nehéz lenne komoly veszteségek nélkül legyőzni, akárcsak e pillanatban.