• JZO
    #38
    Mint szerver üzemeltető és heti szinten sok sok gigabájt adatforgalmat mozgató emberke elmondhatom, hogy megbízhatóság és melegedés szempontjából a Seagate abszolút nyerő.
    Ez a vinyó 24 órás "szolgálatban" van, több mint 1 éve. Érezhetően nem melegszik és nagyon megbízható. Viszont el kell ismerni, hogy nem a leggyorsabb.
    Tehát itt a megbízhatóság és rendelkezésre állás áll szemben a gyorsasággal. Persze hozzá kell tennem, hogy a gyorsaság itt sem rossz egyáltalán, sőt! Egy ma használatos ugyanolyan típusú és méretű Samsung vinyótól csak 4-5 Mb/s -el marad el. Ugyanazon körülmények között tesztelt Samsung és Seagate vinyók között az eredmény 50 Mb/s lett a Samsungra és 45 Mb/s a Seagate-re. Tehát láthatjátok, hogy nem olyan jelentős ez azért.

    A másik nagyon jó vinyók mostanság a Samsungok. Otthoni gépemben tesztelem őket mostanság és abszolút meg vagyok velük elégedve. Gyorsak és eddig nem mutatták jelét a folyamatos lassulásnak, ellentétben a Maxtor vinyókkal. Sajnos nincs módomban 24 órás tesztüzemnek alávetni, de szerintem ezek a vinyók is megállnák a helyüket, csakúgy mint a Seagatek.

    A Maxtor vinyók sajnos már közel sem ilyen jók. Jól bírják a hurcolászást, viszont szükséges plusz hűtés nekik. Mobile rackben nem ajánlott a tárolásuk, mert gyorsan túlhevülnek és a csapágyasok lesznek vagy a motorkájuk mondja be az unalmast. Sajnos az elektronika sem a legjobb minőség. Előfordulnak kondenzátor elszállások, aminek hatására leég az egész elektronika. Ez főleg a hő hatására, különösen gyakori a hűtetlen gépekben. Ajánlatos az aljukra hűtőventit szerelni (lehet szettet kapni) vagy a ház 5,25" helyére szerelni és külső hűtést rakni elé (szintén lehet szettet kapni). Ezeknek hátránya, hogy oda a hordozhatósága :(


    Ne feledjük viszont, hogy mindegyik márkából lehet rosszat és jót is kifogni. Egyik sem tökéletes, pusztán a saját és a környezetem általános tapasztalatait írtam le.