A webfejlesztés netovábbja. :)
  • Dj Faustus #378
    "Ha egy kész dokumentum (body) címkéjéhez egy háttérszínt rendelek, akkor a később beillesztett táblázatok háttere is ugyanaz a szín lesz, ami nem jó."
    Jó az, a beillesztett táblázat háttérszíne nem a <body> taggel egyező lesz, hanem átlátszó (transparent) lesz.

    "Ha egy táblázatot illesztek be az ap-elements-be, akkor a táblázat átveszi a "body", ban beállított háttérszínt, kivéve, ha a body-ban nem állítok be háttérszínt. Ilyenkor a táblázat háttere az ap-elements beállított háttere."
    Tehát:
    * beállítasz a <body> elemnek egy háttérszínt
    * elhelyezel egy blokkot (<div> tag), beállítasz neki abszolút pozicionálást (CSS: position: absolute;), meg egy háttérképet (CSS: background-image:url(valami.jpg);)
    * ezek után elhelyezel a blokkban egy táblázatot

    Ha a táblázatnak nem állítasz be külön hátteret (képet vagy színt), akkor - mint azt az előzőekben említettem - a táblázat háttere átlátszó lesz, azaz "átveszi" a táblázatot befogadó elem (jelen esetben az abszolút pozicionálású, háttérképes blokk) hátterét. Ez így teljesen természetes.

    Ha azt akarod, hogy a <body> tagben beállított hátteret a táblázat is örökölje, akkor vagy külön beállítod a táblázatnál, vagy létrehozol egy osztályt, amiben beállítod a háttérszínt, és alkalmazod mind a <body> tagre, mind a táblázatra.

    * Az eredeti felállás
    * A táblázatra és a <body> tagre alkalmazott háttérszínes változat
    * A CSS osztállyal megoldott változat