• [NST]Cifu
    #120
    sikertelen indítás 1983

    Hmmm... kicsit elhamarkodottan reagáltam lent (utána kellett volna néznem, nem fejből válaszolni... :)), jogos, valóban volt alkalmazva a mentőtorony.

    Én meg láttam pont a CEV projekt tervei között, ránézésre teljesen újrafelhasználható több elemből álló hordozó rendszert!!!!

    Mi van a kép alá írva?

    "Lockheed Martin's Space Launch Initiative systems and reusable launch vehicles"

    Ez az SLI programhoz tartozó elképzelés. Az SLI egy aféle ötletbörzeként indult még 2000-ben, melynek célja, hogy a második generációs újrefelhasználható űrhajó lehetséges megoldásait vizsgálják meg, illetve a szükséges technológiákat kikisérletezzék. Erre a célkitűzésre főleg akkor helyeződött át a hangsúly, amikor a Bush-kormányzat leállította az X-33 és Venture Star programokat, hiszen gyakorlatilag a NASA-nak nem volt kész terve az űrsikló leváltására (illetve volt, a Venture Star, de azt felfüggesztették). Az SLI programra 22 pályázat érkezett, a legkülönfélébb elgondolásokkal (pl. a Notrhrop egy óriási, nyolc hajtóműves teher-repülőgép hátáról indította volna űrrepülőgépét). A Bush-kormányzat azonban 2002-ben "felülbírálta" a NASA elképzelését, és egy olcsó, kis méretű, hagyományos hordozórakétával indított űrhajót/ürrepülőgépet "álmodott meg", az OSP (Orbital Space Plane) programot. Az OSP sem tudott igazából kiforrni, mert mire a tenderre készülő cégek végleges formába kezdték önteni elképzeléseiket, a Bush-kormányzat tovább füzte álmait, és 2004-ben bejelentették a CEV (Crew Exploration Vehicle) programot, amely kiváltja az OSP programot, és új célokat határozott meg: egy modulszerű rendszert, amely a hagyományos hordozórakétákra épülne, és képes lesz eljutni a Holdra a következő évtized második felében, illetve majd a Marsra. A CEV egyik "alapköve", hogy az EELV hordozórakétákat (ez az Atlas V. és a Delta IV. hordozórakétákat, illetve azok utódjait takarja) használják fel az indításhoz.

    Tehát az általad belinkelt képnek annyi köze van a CEV-hez, hogy az azt kettővel megelőző NASA tenderen induló egyik elképzelést ábrázolja...

    [center]
    A Lockheed-Martin cég CEV Crew Transfer Vehicle (vagyis a személyszállító űrhajó) terve.