• NEXUS6
    #118
    "Ne keverjük már a két rendszert, mert nem sok köze van egymáshoz!
    A Szojuz esetén van egy mentőtorony, amely egész egyszerűen az egész Szojuz űrhajót eltávolítja a hordozórakétától - de ez a rendszer értelemszerűen csak a fellövés folyamán használhaztó!
    A mentőkapszulás rendszernél a repülőgép/űrrepülőgép pilótafülkéjét leválaszthatjuk, és az külön ér földet. Nem csak felszállásnál, hanem elvileg bármikor leválasztható.
    Azon kívűl, hogy mindkettő elvnél mentésre szolgál, sok közöst én nem vélek felfedezni... "
    "A Szojuz esetében én nem tudok olyanról, hogy az indítóasztalon álló rakétáról mentették ki a személyzetett a mentőrakétás rendszerrel. Olyan volt, hogy műszaki hiba miatt megszakították az utat, és hamarabb tértek vissza az űrből. "

    Ne vesszünk már el a részletekben. Van mentőkapszulás, rakétás, katapultos vagy akármilyen az egész személyzetet egyben kiemelő rendszer az ürrepülőgépen, vagy nincs?
    Nincs!
    És van ilyen a Szojúznál?
    Van!
    A szojúz esetében persze sokkal jobb lenne az indításnál csak a visszatérő egységet kiemelni vész esetén (amiben az űrhajósok is tartózkodnak), csak éppen az orbitális mudul éppen fölötte van!!! Azonkívül az egész űrhajó nem egy túl nagy jószág, szal egy mentőrakéta simán kiemeli ha baj van: lásd

    sikertelen indítás 1983

    "Titov and Strekalov were then scheduled for launch on board what should have been Soyuz T-10 on September 27, 1983. However, a valve in the propellant line failed to close at T-90 seconds, causing a large fire to start at the base of the launch vehicle only one minute before launch. The fire quickly engulfed the rocket, and the automatic abort sequence failed as the wires involved burned through. Two launch controllers manually aborted the mission by sending radio commands from the launch blockhouse. This was accomplished 12 seconds after the fire began. The Soyuz descent module was pulled clear by the launch escape system, and after being subjected to 15-17 G's, the crew landed safely some 2.5 miles (4 km) from the launch vehicle, which apparently exploded seconds after the Soyuz separated. The two men were given a medical check-up, but had sustained no injuries during their brief flight which lasted 5 minutes and 30 seconds."

    "Modulszerű ürrepülőgép tervet én még nem láttam. Van ilyen egyáltalán? Talán a CEV tervei esetén beszélhetünk egyik-másik elképzelés kapcsán ilyesmiről - de ezeknél a modulok közül csak a személyzeti modul (vagyis maga a kis méretű űrrepülőgép) tér vissza!"

    Én meg láttam pont a CEV projekt tervei között, ránézésre teljesen újrafelhasználható több elemből álló hordozó rendszert!!!!


    modul szerű űrrepülőgép