A 300 legális site az világszerte értendő, nem a GB+FR+DE hármasra. Igaz, 190 ebből az EU területén van.
Elvileg itt meg lehet tekinteni a listájukat. A trükk: egy boltot, ha adott országban van lokalizációja, egyesével számolták. Tehát a 190-ből kb. 20-30 csak a iTunes, még ugyanennyi a Chello, az MTV, vagy az MSN. Tehát magyarra lefordítva, kb. van 5+6 számottevő szolgáltató. Érdekes, de Magyarországon nincs legális site. Egyetlen egy sem. (Csak ha valaki business opportunity-re vágyik. Az ötletem creative commons alatt jelentetem meg :)).
A hálózatok korántsem biztonságosak. Ez alatt egy US-ben végzett felmérés értendő, amiben arra hivatkoznak, hogy azért hagytak fel a file-cserélőkkel, mert elegük lett a spyware, adware és vírus programokból. (Érdekes hogy az senkinek nem tűnt fel, hogy ez inkább BSA szakterület, mintsem RI/MPAA :)). Hacsak nem tekintjük adware-nek a Madonna-féle waddaf*ka RU doing című "slágerét" :).)
A fenti cikk sehol sem ír illegális kereskedelemről, ez nem tudom honnan jött. Az illegális letöltések definíciójáról sajnos nincs info, egy külső felmérésre hivatkozik, de nem tudom melyikre :(
Ami viszont nagyon böki a csőrömet. Többször is hivatkozik rá, hogy az elsődleges szempont a legális file-letöltők irányába a perektől való félelem. Amit a média sugall, hogy sötétben bújkáló geek-ek hada lenne a bűnős: közelről sem igaz. A perek áldozatai teljesen átlagos városlakó nők és férfiak. Van közöttük jazz-énekes, dj, orvos, tehautósofőr-oktató, használtautókereskedő, cégvezető, tanár, szakács, nővér, vagy épp egy bíró. (Nem voltak naív gondolataim, csak a média valahogy nem ezt irányt akarja mutatni.)
Nomég egy kérdés: vajon hogy nevezzük azt, amikor a félelem tart fent egy rendszert?
a. demokrácia
b. diktatúra
c. terrorizmus
d. nemtom