• shabba
    #21
    Maga az elgondolás jó bár egetrengető újdonság nincs benne. Folytatja azt az evulóciós fejlődést ami a hálózatok terén évek óta megvan, vagyis minél közelebb vinni az üvegszálat a fogyasztóhoz, és minél jobban szegmentálni egy hálózatot kihelyezett intelligens eszközökkel.

    Ez a hagyományos kábelhálózatoknál is megvan, egyre közelebb kerül az optikai végpont a HFC hálózaton a fogyasztókhoz és a központi nagy fejállomások helyett "pizza doboz" méretű, kisebb, olcsóbb és modulárisabb eszközökből építkeznek így szegmentálva a hálózatot és így érve el nagyobb hálózati kapacitásokat.

    Ugyanez az elvolúció ADSL-nél is elkezdődök 2-3 éve amikor pl. az Ericsson elkezdte csinálni az IP alapú miniDSLAM-jait(EDN eszközök). Ott is volt egy kifutási idő mire eszméltek a piacok ez a jővőbe mutató út, és egy nagy telefonközpont ami kiszolgál egy nagy területet szemlélet helyett a sok kisközpont(node) szemlélet a jővőbe mutató. Ehhez viszont úgy infrastruktúrát kell kiépíteni, nodeokat telepíteni a jelenlegi telefonközpont sűrűségnél 15-20x nagyobb sűrűségben ahova el kell vinni az optikai végpontot hogy az közelebb kerüljön az ügyfelekhez. A nodeokba moduláris miniDLSAM-okat tenni és mindezt lehetőleg native IP alapon megoldani és elfelejteni a régi ATM megoldásokat.

    Egyébként a video prezentációban ami a cég weboldalán megtalálható a jővőbeli sebességek várható növekedését bemutató grafikonnál a 10mbps-et mint átlagos sebességet 2010-hez teszik és a 100mbps csak 2020-nál szerepel. Szóval nem szabad azt hinni hogy már jővőre eljön a kánaán.

    A cég megoldása elég költséges, ahogy azt a prezentációjukban is elhangzik, csak nagy sebesség mellett és nagy előfizetőszám mellett válik rentábilisség egy ilyen jellegű fejlesztés. És a cikkben szereplő 60-241 dollár nem előfizetési díj hanem az egy főre eső várható fejlesztési költség. De a 60 dollár utánanézve nem túl reális érték, túl sok aktív eszköz kell hozzá és túl sok hálózatrekonstrukció ami drágává teszi, ráadásul a jelenlegi formájában nem nyújt lényegesen többet mint a meglévő kábelnet hálózatok. Elvégre ilyen alapon a jelenlegi kábelnet hálózatokra és rá lehet mondani hogy maximálisan 56/30mbps-et tudnak. Persze ez egy közös hálózati erőforrás ami osztoznak a userek ahogy a cikkben említett 100mbps-en is ezt teszik.