• Kazak
    #128
    Már miből lenne kimutatható? A nagy egyedszám az intelligencia -> technikai fejlettség következménye, nem a békés természeté. Az élővilágban az agresszió a legritkább esetben öncélú (ez szinte csak az embernél fordul elő). Általában az erőforrásokért (kaja, fészekrakóhely, nő) szoktak folyni a harcok. Mivel az ember magas technikai fejlettséget ért el, sokkal hatékonyabban képes kiaknázni az erőforrásokat, meg leküzdött egy csomó halálos betegséget -> kis terület több embert képes eltartani -> nagyobb egyedszám. Azért kiváncsi lennék rá, hogy ha egy csapásra megszűnne a vezetékes ivóvízellátás New Yorkban vagy Tokióban, hová lenne a nagy békesség.

    Emellett a szervezett társadalmak az idők kezdetétől fogva erőszakszervezeteket tartanak fenn, illetve igyekeznek kivonni a forgalomból a deviáns, agresszív elemeket.

    Afrika azon részein, ahol se infrastruktúra, se államszervezet nincs, állandóan lövik egymást a különböző pártok, törzsek, milíciák.

    Fejlett intelligenciánk ellenére (vagy talán épp amiatt) az emberiség egész történelme gyakorlatilag háborúk, hódítások, lázadások láncolata. A XX. sz.-ban aztán jönnek a világháborúk, terrorbombázások, vegyi-, biológiai- és atomfegyverek, népírtások, emberkísérletek, koncentrációs táborok, "békebeli" munkatáborok. (+ az emberiség által kiírtott vagy kihalás szélére sodort fajok száma). Ha ilyen egy békés élőlény, akkor milyen lehet egy frankón agresszív.