• DcsabaS
    #52
    "Na ja, megtalálható benne az infravöröstől az UV-ig minden, ráadásul nem is igazán egyirányú. Kis méretekben? Mennyire kicsiben? Mikrométer(?) nagyságrendben? És csak kis időtartalmra?"

    A látható fény spektruma tényleg elég széles, de a fény zöme egy nem túl széles tartományban érkezik (pont ezért is szelektálódott rá az állatok látása), a zöldessárga színű fény körül. Interferenciát a hullámhosszal összemérhető távolságokon lehet észlelni (max. néhány mikronon), mondjuk mikroszkópokban, vékony (olaj)hártyáknál, stb.

    Ha nem napfényt, vagy izzólámpa fényét, hanem kisülési lámpák fényét használjuk (amelyek fénye általában spektrálisan néhány vonalra korlátozódik), sokkal nagyobb méretekben is lehetséges interferenciát észlelni/kimutatni, akár iskolai demonstráció céljára is. Pl. a 2-lyukas interferencia kísérletet is meg lehet vele csinálni, vagy akár még holografikus képet is (bár ezt már nehéz).

    A manapság fillérekért vehető félvezetős lézer pointerekkel pedig másodpercek alatt lehet kísérletezni az interferenciával.

    Az időbeli koherencia azt fejezi ki, hogy maximum mennyi időkülönbség jöhet létre a különböző utakon haladó fénysugarak között, hogy az egyesülésnél még látható (időben állandó) interferencia lépjen fel. Ez voltaképpen azzal függ össze, hogy mekkora tartományra terjed ki a fény, és ott milyen gyorsan, és mennyire szórásmentesen terjed (lásd törésmutató).