dez#46
1. Nos, én is nézelődtem kicsit, hogy felfrissítsem az emlékeimet, és azt találtam, hogy van némi inkonzisztencia az interferenia definiciójában... Sok helyen éppen azt a bizonyos "egymásrarezgést" hívják interferenciának (ami persze különböző frekvenciájú hullámok között is megtörténik), máshol az így létrejöhető interferencia-képet, harmadik helyen meg ugyanezt, de csak akkor, ha fix helyen maradnak a hullámhegyek és -völgyek, azaz amikor állanndósul az interferenciakép, és akkor itt van az általad idézett meghatározás, ami szerint csak koherens hullámok interferálhatnak. Hmm...
[url=http://seti.tavkapcsolat.hu/DEFIN/INTERFER.HTM]Interferencia -> két hullám kölcsönhatása.
Egyidejűleg sok hullám haladhat bármely közegben, melyek egymásra "rakódhatnak"[/url]
Nézzük, mi történik, ha két egyforma irányú és hullámhosszú, de más fázisú hullám interferál: itt hiába keresel interferencia-képet, az nem lesz, hanem egyszerűen csak erősítik vagy gyengítik egymást ezek a hullámok.
2. Abban igazad van, hogy a lézer-nyaláb ön-interferál, hiszen éppen azon alapul a dolog, hogy sok egyforma hullámhosszú és fázisú sugár van összegyűjtve egy nyalábba. De, interferencia-képet (amit a fotólemez rögzít) csak akkor tudsz vele létrehozni, ha megosztod, és az így létrejövő két sugárnyaláb közül az egyik hosszabb-rövidebb utat tesz meg, mint a másik, mielőtt újra találkoznak a fotólemezen. (Az egyik közvetlenül rávetül a fotólemezre, a másik meg a tárgyról visszaverődve.)