• Laci73
    #97
    Nem csak a (elméleti) múltba utazással vannak komoly bajok, hanem az esetlegesen a jövőbe irányuló időutazásokkal is. Egyetlen paradoxont (feloldhatatlan ellentmondást) szeretnék a következő példán keresztül megemlíteni:

    Tegyük fel előreutazom a jövőbe, és kihasználva az alkalmat, magammal hozom (lopom) az akkori tudomány egyik fontos felfedezését. A jelenbe visszatérve sajátomként hozom nyílvánosságra: ünnepelt alak leszek. Azonban ha jobban belegondolunk, van egy logikai bukfenc a dologban: nevezetesen az, hogy akkor valójában ki fedezte fel az adott dolgot? Én? Nem, hiszen elloptam. A jövőben élő tudós(ok)? Nem, hiszen az ő idejükre már ismert dolog lesz a felfedezés, mert én már "felfedeztem" a múltban. Tehát ezek szerint a jövőbe utazás is lehetetlen.

    Másik dolog, általánosan: az anyagmegmaradás/keletkezés. Ha én akár vissza, akár előre utazom az időben, a testem anyagát is átviszem - márpedig abban az időben, ahová érkezem a testem anyaga már/még létezik valamilyen formában! Megduplázom az anyagot! KETTŐ LESZ UGYANABBÓL AZ EGYBŐL? Lehetetlen!

    Pipaxy: Einstein szerint a világegyetem és jelenségei konstansokra épülnek. Az Ő megértéséhez mindenképp figyelembe kell venni hogy vallásos meggyőződésű volt, és az univerzumot ennek megfelelően kezelte.