• pipaxy
    #96
    Mind igaz és helyes amit leírtál, csak én nem ezt kérdeztem. Nem fejeztem ki magam elég egyértelműen. Na majd most.

    Ha gyorsítasz egy testet valamilyen energiával, azzal növeled az energiáját, azaz a tömegét.

    Ez miért van, ennek mi a magyarázata, oka? Ha erre E = m * c * c-t akarnál válaszolni, hogy amiatt, rendben, akkor magyarázd meg az miből, hogy következik a relativitás elmélet szerint, mert mondjuk e képlet az elektrodinamika szerint is kijön, de az más tészta. Az idő természeténél szépen leírtad, itt is bevállalod? :)

    Ha már felvetetted a fényelhajlás jelenségét, kérdeznék még egy dolgot. Azt, hogy fénysebesség véges határsebesség már elég régen tudták. Egy matematikus jóval Einstein előtt kiszámolta, hogy ha veszünk egy vödröt, téglát, teljesen mindegy mit és azt fénysebességre gyorsítva elengedjük a Nap mellett, akkor X fokkal fog eltérülni eredeti haladási irányától. A matematikus arra volt kíváncsi, hogy a fény mennyivel térül el a nap melletti elhaladáskor, de mivel akkoriban még senki sem tudta hogy hathat a fényre a gravitáció, helyettesítette azt egy tárgyal, amelyet akár hogy húzhat, vonhat a gravitáció, sebessége akkor is c marad. Szóval ő kiszámította, hogy X fokkal térül el. Jött Einstein és a tér-idő-kountinum meg mindenféle nem közérthető dolog után ő is kiszámolta, az eredménye 2X.

    Nem is gyök 3-szor pi, vagy 2,71-szer x, nem! Pont kettőször. Mintha a fényre kétszer erősebb gravitáció hatna. Persze a gravitációs vörös eltolódáskor már nem! Most nem is az elmélet helyességében kételkedek, hiszen kimérték számtalanszor, csak valahogy nem nagyon tudom felfogni, hogy az einsteini egyenletek eredménye hogy lehet ilyen egyszerű: kétszer annyi. Vagy ez egy nagyon speciális eset?