LowEnd#264
(kezdem kapisgálni hogy valami alapvető dolgot nem értek, ami számodra evidens, szal ha úgy érzed, h reménytelen elmondani, akkor lassan feladom, talán nem bírom megérteni.)
pedig asszem vágom mit akartál mondani
viszont nem mondtam a kisérleti űrhajónkra h gyorsabban mehet az azt magában foglaló inerciarendszer szemlélője számára mint a fény kivéve, ha a szemlélő is rajta utazik, mert akkor a szemlélő úgy fogja érzékelni hogy a hajó képes lehet pl 1 (lokális) másodperc alatt akár a 300 000 km/s sebesség sokszorosára is. ez persze csak az ő személyes idejének a torzulásásból fakad, mindazonáltal az ő szempontjából igaz.
Éppenséggel tágulhat(na) úgy is az Univerzum, hogy noha a mérete végtelenbe tart, semmelyik 2 pontja között sem lép fel még csak c-hez közeli sebesség sem.
ez számomra azért lenne különös, mert ez esetben a térben felvett alakja rövid idő eltelével felfújódó buborék lenne, középen egy nagy lukkal, amiben TÉR SINCS. milyen az a lyuk amiben annyira semmi nincs hogy nem is létezik? ezt három dimenzióban nem tom ugye elképzelni, 4 kéne hozzá, de ennek a vizuális elképzeléséhez sajna majomember vagyok, vagy nem szedtem elég LSD-t.
Az viszont fontos, hogy a relativitáselmélet csak a MEGFIGYELŐHÖZ KÉPESTI SEBESSÉGRE mondja azt, hogy nem lehet c-nél nagyobb. 2 másik objektum egymáshoz képesti sebessége lehet akár 2c-hez közeli is.
1. ha jól értem (pont erre akartam kilyukadni, csak te világosabban kifejtetted) a fénysebesség csak az adott vonatkoztatási rendszerben korlát.
2. van valami ami kizárja eltérő vonatkoztatási rendszerek esetén a fénysebesség látszólagos (bocsánat: viszonylagos) sokszoros (ne 2-szerest vegyünk, mert az könnyű) átlépését?
3. Mitől függ az adott vonatkoztatási rendszer zérus sebessége? Mi van ha a rendszerben több, különböző sebességgel mozgó megfigyelő van? a nagy sebességgel mozgó ürhajónkat ugyanolyan sebességűnek látják? ez nem mond ellent a 2. pontnak?
4. ezt kérdeztem többször: ha beérünk egy mozgó testtel (pl a ZŰRHAJÓVAL) a táguló univerzum tőlünk teljesen eltérő sebességgel táguló térszeletébe, akkor a sebességnek ugye nem a kiindulási pont (A ZINDITÓÁLLVÁNY) tekintetében kell megtartania a relativisztikus korlátokat, hanem az új vonatkoztatási rendszer szerint.
Na itt jön a kérdésem: (3. pont) mitől függ az vonatkoztatási rendszer zérus sebessége? (amihez igazodni kell) (a gravitációs mező olyan jól hangzott, komolyan megtetszett mint fantazmagória)