LowEnd#258
hmmm... nem szívesen "vitatkozom" a témában nálam jártasabbakkal de észrevételt tennék:
A relativitáselmélet szerint az űrhajóról nézve a kiindulási pont sebessége sohasem nő c fölé, mert minél gyorsabban távolodik, annál kisebb mértékben növeli távolodási sebességét
írtad
A relativitás elmélete szerint (ahogy én levágtam, lehet rosszul), a fénysebesség felé közeledő test saját ideje lassul (a mostnemiromlemilyen képlet szerint), időmúlás szerint a nullához közelítve. Tehát a fiktív űrhajónkban utazók EGYSZERŰEN NEM ÉRZÉKELIK A FÉNYSEBESSÉG (sebesség szerinti) KORLÁTOSSÁGÁT. (hiszen a sebességet mint idő alatt megtett távolságot mérik, ahogy az idejük lassul a személyes "sebességérzetük" nő - a végtelenbe.
A másik dologban pedig félreértettél (valószínűleg nem jól használtam vmi fogalmat):
Arra akartam utalni, hogy mivel az univerzum mérete nem állandó (tágul), a mérete viszont a végtelenbe tart, így szükségképpen vannak olyan pontjai, amelyek a fénysebességél nagyobb sebességgel távolodnak egymástól.
Ezek a pontok az általad leírtak szerint sehogy nem tudnak egymással kommunikálni.
Én azt a kérdést tettem fel pontosan, hogy a fénysebesség fogalmát nem csak az adott pontban lehet-e értelmezni
Mittomén a környező gravitációs mezők eredőjének elmozdulásához képest (lehet h hülye péda volt, de semmi más nem jutott az eszembe az éteren kívül :)
Szóval a lokális fénysebesség korlátja nem jelenthet akadályt e szerint az üzenetek küldése szempontjából fénysebességgel gyorsabban távolodó objektumok felé
(hiszen azoknak sebességükben alkalmazkodniuk kell az őket körülvevő térhez, a lokális fénysebesség számukra is ugyanúgy korlát)
és a fény gyorsulni fog a tőlünk távolodó objektumok személyes terébe érve.