• LowEnd
    #255
    DcsabaS: sokat filóztam annó azon 12-14 éves koromban, amit itt leírtál:
    "Sokféle tágulást lehet elképzelni/feltételezni. Mindenesetre, ha adott 2 pont között a tágulás révén gyorsabban nő a návolság, mint c, akkor még a fény révén sem észlhetik egymást a megfigyelők ezekből a pontokból (a relativitáselmélet szerint másféle kölcsönhatással sem), tehát olyan ez a helyzet, mintha elszigetelt Univerzumokban lennének."
    Nem tudtam feloldani a következő problémát
    1. az általad leírtak
    2. az univerzum végtelen, tágul, (könnyen beláthatóan arányosan)
    következtetés:
    a számunkra érzékelhető univerzum nem nagyobb mint egy kiszámítható sugarú gömb (a tágulás sebességéből és C ből). E gömb két átellenes pontja egyméshoz képest ugye 2 c vel mozog. Evidens.

    probléma
    1. ad absurdum elküldünk egy ürhajót a (valamerre).
    ( véleményem szerint számára, mint önálló rendszer számára, nem jelenthet korlátot a kiindulási pont lokális "zérus" kezdősebessége. tehát kellő idő elteltével gyorsabban tud haladni a kiindulási ponthoz képest mint c. (sajnos nem ismerem az elméletet. lécci magyarázd úgy mint egy érdeklődő "hülyegyereknek"))

    2. Ilyen módon miért ne tudnánk kommunikálni tőlünk több mint C sebességgel távolodó objektumokkal? Viccnek tűnik, de egyszerűen utolérhetjük őket.

    (úgy tűnik számomra ugyanis, hogy a fénysebesség csak lokálisan érvényes, az adott térszelet sajátosságaként jelentkező korlát)

    3. Itt jön pl a gyerekkori nagy problémám: mi a helyzet a fiktív űrhajónk lokális időmúlásával?
    Vagy kérdezek jobbat: Hozzánk képest a tőlünk kiszámítható(an rohadt nagy) távolságra levő univerzum átlagosan fénysebességgel távolodik (ott a mi eseményhorizontunk, ugyebár). tehát a lokális fénysebességértelmezés szerint lasabban telik ott az idő mint itt (konkrétan az eseményhorizonton megáll), de az univerzumban ofkóz nincs kitüntetett hely, így a problémánk, hogy onnan nézve viszont a mi időnknek kellene állnia.

    ERgo: nem értelmezhető a fénysebesség korlátja egy bizonyos távolság felett.
    Jól okoskodtam?

    ha igen, mekkora ez a távolság (csak nagyságrendileg vagyok kiváncsi, pl. a nullák számára)

    thx előre is