• Rodostó
    Kedves DcsabaS!

Köszönöm a választ, már másnap olvastam is, csak valamiért nem tudtam bejelentkezni, így a köszönetnyilvánítás ilyen sokára csúszott.
    Egy sci-fi írás szempontjából a részletes számításoknak nincs nagy jelentőségük, a lényeg az, hogy megértsem az egész logikáját. Ez sajnos csak részben sikerült. Elfelejtettem ugyanis, hogy a gyorsulás és a gravitáció fizikai szempontból egy rendszert képez (pedig tanultam, csakhát én bölcsész vagyok). A másik, amiről illett volna tudnom az, hogy nem a sebesség, hanem a gyorsulás számít. (Ez összefügg az előzővel.) A regény szempontjából ennek nincs jelentősége, hiszen csak arra voltam kíváncsi, hogy egy feltételezhető csillagközi utazás milyen távolságot érhet el, illetve hány generáció hal ki közben a Földön.
    Tudományos szempontból azonban igazán döbbenetes. Sose értettem, hogyha mondjuk a világegyetem fénysebességgel (a sebesség fogalmával van bajom) tágul, vajon a szélén lévő csillag tud-e "előre" irányba fényt kibocsátani, illetve a "hátra" küldött fény nem áll-e egyhelyben.A további kérdésem az volt, hogy vajon a fény "gyorsul"-e, hiszen úgy tudom, nem mehet lassabban. Más szóval úgy is meg lehet ezt fogalmazni, hogy amikor az anyag addig gyorsul, hogy eléri a maximális sebességet, fénnyé válik. (?)
    De elég az én dilettáns kérdéseimből, nagyon köszönöm a választ!!

Katona László