mp3 szerkesztés
  • Dj Faustus #132
    Elfogtam egy levelet:
    "hello,régi téma. zene és beszéd szétválasztása egy-két dolog nem tiszta nekem amit írtál nem sikerül semmi."
    1. Mint azt már többször elmondtam, ez csak barkács megoldás. Jó eredményt csak szerencsés esetben lehet vele elérni. Hogy tökéletesen sikerüljön, ahhoz a számítógépnek fel kellene ismernie a különböző hangforrások hangszíneit, és el kéne tudnia különíteni azokat - de erre még nemigazán van megoldás. Körülbelűl olyan ez, mint egy tortát szétszedni hozzávalóira - tojásra, lisztre, sütőporra, stb...
    2. Goldwaveben a leggyorsabb megoldás (a hangállomány megnyitása után) a Effect/Stereo/Channel Mixer menüpontjában a Presets listából a Cancel Vocals kiválasztása, majd az OK gomb megnyitása.
    3. Ha nem megy semmiképp az alábbiak lehetségesek:
     - Mono hangállományról van szó, így a csatornák kivonása után nagy semmit fogsz kapni.
     - Más hangszerek (például lábdob) is középre vannak pozicionálva a hangtérben, így azok is "kivonódnak" a felvételből.
     - Az énekes hangja nincs középre pozicionálva, vagy az effektek eltolják az énekes hangjának balanszát - így megmarad az énekes hangja.

    "Van most újabb program a goldwavenél?"
    Sok hangszerkesztőprogram létezik, vannak ingyenesek is, a Goldwavenek a jelenleg legújabb változata az 5.55-ös verziószámú, de "zene és beszéd szétválasztása" témájában ugyanazokat (a klasszikus "sztereó csatornák kivonása egymásból") tudják, mint az elődeik. Ennek a legelső bekezdésben taglalt 1. pont az oka.