Goldwave
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"hello,régi téma. zene és beszéd szétválasztása egy-két dolog nem tiszta nekem amit írtál nem sikerül semmi."
1. Mint azt már többször elmondtam, ez csak barkács megoldás. Jó eredményt csak szerencsés esetben lehet vele elérni. Hogy tökéletesen sikerüljön, ahhoz a számítógépnek fel kellene ismernie a különbözõ hangforrások hangszíneit, és el kéne tudnia különíteni azokat - de erre még nemigazán van megoldás. Körülbelûl olyan ez, mint egy tortát szétszedni hozzávalóira - tojásra, lisztre, sütõporra, stb...
2. Goldwaveben a leggyorsabb megoldás (a hangállomány megnyitása után) a Effect/Stereo/Channel Mixer menüpontjában a Presets listából a Cancel Vocals kiválasztása, majd az OK gomb megnyitása.
3. Ha nem megy semmiképp az alábbiak lehetségesek:
- Mono hangállományról van szó, így a csatornák kivonása után nagy semmit fogsz kapni.
- Más hangszerek (például lábdob) is középre vannak pozicionálva a hangtérben, így azok is "kivonódnak" a felvételbõl.
- Az énekes hangja nincs középre pozicionálva, vagy az effektek eltolják az énekes hangjának balanszát - így megmarad az énekes hangja.
"Van most újabb program a goldwavenél?"
Sok hangszerkesztõprogram létezik, vannak ingyenesek is, a Goldwavenek a jelenleg legújabb változata az 5.55-ös verziószámú, de "zene és beszéd szétválasztása" témájában ugyanazokat (a klasszikus "sztereó csatornák kivonása egymásból") tudják, mint az elõdeik. Ennek a legelsõ bekezdésben taglalt 1. pont az oka.
azért köszi szépen a segítséged! <#smile>#smile>
:3
"ne haragudj, hogy zavarlak, de segítségedre lenne szükségem!"
Grrrr!!! <#vigyor1>#vigyor1>
"egy film-bõl szeretnék pár mondatot felvenni goldwave segítségével. hogyan tudnám beállítani, hogy a belsõ hangokat rögzítse? (alaplapi realtek-es 7.1-es hangkártyám van - bár ez gondolom nem lényeges)"
Pár megoldási lehetõség:
1. Megnyitod Goldwave-vel a filmet, kivágod belõle a megfelelõ részt, majd elmented.
2. Megnyitod Virtualdubbal a filmet, kivágod belõle a megfelelõ rész, és elmented hangállományként (File/Save as wav) - a kapott .wav állomány egy tömörített hangállomány lesz, amit átnevezhetsz .mp3-ra, .ogg-ra, attól függõen milyen tömörítést alkalmaz a film.
3. Beállítod a Windows hangerõvezérlõ-pultján (a Tálcán jobb alsó sarokban a hangszóró ikon, vagy Start menü futtatásba: sndvol32.exe) a felvételi forrásoknál (Beállítások/Tulajdonságok menüpont Hangerõ beállítása felvételhez) válaszd ki a Sztereó keverõ csatornát.
"ne haragudj, hogy zavarlak, de segítségedre lenne szükségem!"
Grrrr!!! <#vigyor1>#vigyor1>
"egy film-bõl szeretnék pár mondatot felvenni goldwave segítségével. hogyan tudnám beállítani, hogy a belsõ hangokat rögzítse? (alaplapi realtek-es 7.1-es hangkártyám van - bár ez gondolom nem lényeges)"
Pár megoldási lehetõség:
1. Megnyitod Goldwave-vel a filmet, kivágod belõle a megfelelõ részt, majd elmented.
2. Megnyitod Virtualdubbal a filmet, kivágod belõle a megfelelõ rész, és elmented hangállományként (File/Save as wav) - a kapott .wav állomány egy tömörített hangállomány lesz, amit átnevezhetsz .mp3-ra, .ogg-ra, attól függõen milyen tömörítést alkalmaz a film.
3. Beállítod a Windows hangerõvezérlõ-pultján (a Tálcán jobb alsó sarokban a hangszóró ikon, vagy Start menü futtatásba: sndvol32.exe) a felvételi forrásoknál (Beállítások/Tulajdonságok menüpont Hangerõ beállítása felvételhez) válaszd ki a Sztereó keverõ csatornát.
MSI 870-C45|AMD Phenom II X4 955 Black Edition|Sapphire Radeon HD 6950 2GB|Kingston HyperX 4*2GB DDR3 1600Mhz CL9 Blu KIT|FSP Blue Storm Bronze 500W www.powerfm.hu www.zoo.webkontakt.hu
documentumok/user/temp
System Volume Information
törölj innen mindent
\"Inkább veszítsünk tisztességesen, mint hogy csalással nyerjünk.\"(Szophoklész)
Nekem olyan problémám lene, hogy a Goldwave-vel végeztem egy kis zajszûrést az alábbi modon, rendben elvégezte a progi, majd amikor elínditottam a mentést egyszer csak elment az áram.
Namármost a program, hogy elvégezze a szûrést, a normalizálás meg a hangszínszabályzást helyre van szûksége a C: meghajtón.(Jelen esetben kb 4GB.) Normál esetbe ha befejezi a mentést és kilépek a programból akkor ezt a szabad helyet újra "visszakapom". De az áramkimaradás miatt ez nem történt meg, így ez továbbra is foglalja a helyet a meghajtón.
A kérésem az lenne, hogy hogyan tudnám újra felszabadítani ezt a helyet.
Elõre is köszi.
2. Zajszûrés: ezt akkor érdemes használni, ha hangosítás után a zaj is felerõsödik.
Lásd itt.
3. Zajzár/kompresszor (Effect / Compressor/expander): ez az effekt bizonyos hangerõ alatt nem (vagy csak kisebb hangerõvel) enged át hangot, elkerülve ezzel a zaj megjelenését a felvételben.
\"Inkább veszítsünk tisztességesen, mint hogy csalással nyerjünk.\"(Szophoklész)
A #10-#11 #39-#42 hozzászólásokban volt szó errõl.
(Ez hülyeség, ugye?😊)
every damn day
every damn day
every damn day
Talán egy kis zajszûrés:
Ha statikus, az egész felvétel alatt szóló zajról van szó (búgás, sistergés, sziszegés), akkor a következõ a megoldás:
1. Jelölj ki a hangban egy olyan részt, ahol nincs beszéd, csak zaj
2. Edit/Copy
3. Jelöld ki az egész hangot: Edit/Select all
4. Effect/Filter/Noise reduction menûpont, Reduction envelope: Use clipboard, A Settings résznél található Scale értékét pedig állítsd be kedved szerint (a szûrés milyenségét tesztelheted a Presets rész mellett található Play gombbal).
Utána egy kis normalizálás (Effect/Volume/Maximize volume), és a hangszínszabályzóval való kísérletezés (Effect/Filter/Equalizer, vagy Parametric EQ, vagy Spectrum filter).
Daxan „nekem a veszély lételemem, gyári default.”
every damn day
Mintavételezési rátát (sampling rate) - vagyis hogy egy másodperc alatt hányszor vegyen mintát a hangból a gép (Hz-ben adjuk meg)?
Bitmélységet (bit depth) - vagyis az egy mintavételkor felhasznált bitek számát?
Bitrátát (bit rate) - vagyis az egy másodpercnyi hanganyag rögzítéséhez szükséges (kilo)bitek számát?
bitráta = (csatornák száma * bitmélység * mintavételezési ráta) / tömörítés mértéke
Mindezek a dolgok mentéskor beállíthatóak.
A mintavételezési ráta állítható még az Effect/Resample menüpontban, illetve új állomány megnyitásakor.
every damn day
Olvasd el a topikban tett régi hozzászólásaimat. Leírtam benne, hogy ez egy nem minden esetben mûködõ dolog. Mono hangfelvétel esetén abszolút nem mûködik, sztereó hangfelvétel esetén meg csak akkor, ha az énekes hangját középre pozicionálták és nincs "túleffektezve" (ráadásul hajlamos kiszedni az ugyancsak középre pozicionált lábdobot is).
"Neked mi a kedvenc trükköd benne? "
"Kedvenc trükköm" nincs. Célirányosan használom, már körülbelül 1998 óta.
Alapvetõen az fogott meg, hogy "shareware"-jellegéhez képest elég sokat tud, könnyen kezelhetõ és fizetõs versenytársaihoz képest az olcsó kategóriába tartozik.
every damn day
every damn day
every damn day
Az újban (kvázi ugyan az a hatás): Effect/Stereo/Channel Mixer/a Presets-bõl válaszd ki a Cancel Vocals-t (ekkor mind a két csatornára a bal és a jobb csatorna különbsége kerül).
Itt pontosan mit értesz? Én olyat nem látok rajta!
every damn day
every damn day
De egyébként próbálgasd ki a menüpontokat, és használj szótárt (webforditas.hu, dict.sztaki.hu segítségedre lehet)
every damn day
every damn day
Szimplán átmásolod.
"Aha, jócsak nem tok angolul... "
Javaslom tanulj meg. Ez a program is csak angol nyelvû.
every damn day
every damn day
Mint a hivatalos oldal is írja, a lame_enc.dll-t kell átmásolni a Goldwave könyvtárába (C:\Program Files\GoldWave) vagy a C:\Windows\System rendszerkönyvtárba.
every damn day
every damn day
Mint az a hivatalos oldalon is szerepel:
"Download and open the zip file to extract the lame_enc.dll file (PKZIP or WinZip may be needed to extract the file if you are not using Windows ME or XP/Vista). Copy the lame_enc.dll file into the folder where GoldWave is installed (usually C:\Program Files\GoldWave) or copy it into the C:\Windows\System (or equivalent) folder. "
Letöltöttem, és az lenne a kérdésem, hogy a mentésnél miért nem engedi menteni? Ezt írja ki: the mp3 encoder cannot be found.
every damn day
Daxan „nekem a veszély lételemem, gyári default.”
Most kezdenék ezzel dolgozni, méghozzá film szinkron-t. A mentésnél mi legyen a típus? (wav) PCM signed 16bit mono?
Asus K53SC: Core i3 2,2Ghz, 6GB DDR3, 320GB HDD+ 500GB Sharkoon USB 3.0 Dock+ WD Elements 1,5TB, Intel HD 3000 & Geforce GT 520MX 1GB, Windows 10 Pro 64bit
? a válaszokat elõre köszönöm
De mivel az énekes hangját - bár középre pozicionálják - effektezik (illetve vannak más hangszerek is középen, például a lábdob), ezért nem lehet tökéletes.
De nem 100%-os megoldás, csak barkács.