DeskTop Publishing (minden a kiadványszerkesztésről)
  • munka_gorilla
    #38
    Gondolj itt viszont arra, hogy pl. egy tudományos értekezésben, egy szabadalmi leírásban, amiben mondjuk hemzsegnek az igen bonyolult matematikai formulák, nem biztos, hogy ilyen egyszerű a dolog.
    Másik fele: ha egy kicsi időt szánsz rá, és beleolvasgatsz a lentebb belinkelt pdf-be, észreveheted, hogy pl. automatikusan történik az új fejezetek új oldalon kezdése, a fejezetek/alfejezetek/al-alfejezetek/(nem folytatom) sorszámozása, a felsorolások sorszámozása, függelékek indexelése, és még egy csomó ilyesmi. Hab a tortán, hogy a végén, amikor az egésszel megvagy, automatikusan legenerálja a tartalomjegyzéket, irodalomjegyzéket, stb.
    Így egy nagyon tagolt, nagy terjedelmű művet is tökéletesen áttekinthetően meg lehet szerkeszteni, anélkül, hogy folyamatosan azzal törődnél, mi hova kerül. Az elején beállítod a kívánt formátumnak, elrendezésnek megfelelő paramétereket, és utána gyakorlatilag csak a nyers szöveget kell beömlesztened, ahol kell kicsit variálnod, a szükséges helyekre betenni a képeket (amiket, ha akarod automatikusan lebegőképként raksz be, azaz a bekezdések hossza függvényében a következő x (általad meghatározott) oldalon ott helyezi el, ahol optikailag a legegységesebb oldalképed eredményezi), és kész is van a mű... És szó szerint vedd, hogy csak elenyésző részét említem a jobbnál-jobb tulajdonságoknak!
    Szerintem ne becsüld le! Még ha tényleg nem is használjuk a "hétköznapi életben", én akkor is hasznosnak tartom, hogy megismerkedtem vele egy kicsit, és biztosra veszem, hogy adott esetben elő is fogom szedni, ha ilyesmi munkám lesz!
    Amúgy meg, ha annak idején nem két nap alatt kellett volna összeraknom egy háromszázakárhány oldalas életrajzi könyvet, amiben rengeteg versrészlet, rengeteg hosszú levélidézet volt, biztos, hogy ebben csináltam volna. Próba képpen megcsináltam az első 15 oldalt. Ég és föld! De hát, maradt a quark, a két nap, és a végeredmény olyan lett, amilyen! :)
    Végül pedig, hogy ne felejtsem el, azért még sem teljesen olyan, mintha pl. notepadban egy program forráskódot írkálnál. Vannak nagyon jó kis grafikus felületű szerkesztők hozzá, mint a mondjuk egy html szerkesztő. És nem mellesleg: teljesen ingyenes!!!
    (Ja, és használ ligatúrákat is... :))
    Na ennyit a propagandáról! :D