• pipaxy
    #314
    Ez rettenetesen rossz aránynak tűnik. Ennyivel autót sem lehetne hejteni, márpedig ilyen autó már létezik. Szerintem alamit nem jól számoltál.

    1 kw/kg-os üzemanyag cella esetén egy 100 lóerős autóhoz 75 kg cella kell. Nem látom a problémát.

    Az atomerőművek alapvetően instabil folyamaton alapulnak. Ezen lehet segíteni, de azért a tény mégiscsak tény. Arról nem is beszélve, hogy a biztonsági rendszerek mekkora méretűek és tömegűek.[i]

    Hát el lehet filozofálgatni azon, hogy alapvetően instabil-e az a folyamat, de a gyakorlat azt mutatja, hogy minden probléma nélkül kezelhető már. Mint ahogy előző hozzászólásomba kifejtettem, a radioaktív anyag nyugodtan kikerülhet az űrbe, ezért a biztonsági berendezések nagy többségére az űrben nincs is szükség!!!

    [i] Persze nukleáris robbanásról szó sincs, de egy jó kis kémiai bumm (mint Csernobilban) is elbánhat egy űrhajóval.


    A csernobili bumm konstrukciós hiba/típushiba miatt jöhetett létre. Azóta eltelt már egy két évtized, meg tudják azt már hibátlanul csinálni.

    Fellövés közben elég sok pusztult meg.

    Arról volt szó, hogy már egy „begyújtott” reaktor zuhan le.
    Fellővéskor még sose kapcsolták be, azaz ha fel is robban, nem lesz gond.

    Azért néha le is kellhet szállni a Földre.

    Csak nem atomreaktorral a fedélzeten. Azt fenthagyják.

    Csakhogy ehhez az üzemanyagnak tisztán U-235-ből kell állnia, amit iszonyatosan drága elérni (és mellékesen az energiaigénye is rettetetes). A hagyományos reaktorok üzemanyaga ha jól rémlik 3-5 százalékban tartalmaz 235-öt. Csak a fegyverekhez használnak nagytisztaságú U-235-öt.

    Hajókon, tengeralattjárókon is nagy dúsítású uránt használnak.
    Az űrbe jutás tudjuk milyen drága, azt hiszem emiatt még pluszban is érdemes dúsítani az uránt, hiszen így kevesebb kilogramm anyagot lehet felvinni. Azért azt nem hiszem, hogy a dúsítás ára 10 k$ lenne kg-ként.

    No, egyébként asszem tök értelmetlen most ez a vita. Térjünk vissza rá 50 év múlva. :)

    50 év múlva csak a széleskörben elterjedni kezdő erőművek első darabja fog elkezdeni működni, ha minden jól megy. Onnan még messze van szerintem a szükséges kicsinyítés, ami az űrkutatáshoz kell. Szóval az űrbeli fúziót szerintem már nem éljük meg, úgy hogy most kell vitáznunk erről! :))