• pipaxy
    #305
    Ehhez viszont valószínűleg több féle erőmű kell(hogy pl. amikor nem fúj a szél, akkor egy másik erőmű dolgozik).

    Ezt nagyon jól látod. A szélenergia és társai ezért játszanak csak másodlagos szerepet, mert azokra az időkre, amíg nem fúj a szél, egy másik normál erőműre van szükség. Tehát ha a szélenergiát választom, lényegében két erőmű kell, egy helyett. Jelenleg.

    Sajnos az energia tárolás, még ha meg is oldható annyira lerontja a hatásfokot, hogy csaszhetjük az egészet.

    Annyira azért nem vészes. Jelenleg vannak szivatyyús-tározós energiatárolók, ezek olyan 75%-ot tudnak. A modern, vagy mondhatni futurisztikus szupravezetős energiatárolók meg majdnem 100 %-ot tudnak. Csak hát az áruk…

    És fúzióval a hatótávolság gyakorlatilag korlátlan lenne.

    Szerencsére Földünkön ettől minden jóval közelebb van! :)

    A robbanómotorok beindításához is kell. Erre való az indítómotor. Használhatnak pl. hidrogéncellákat a beindításhoz, utánna meg az elhasznált hidrogént egyszerűen visszatermelik a már üzemelő reaktorral.

    Előre tudtam, hogy az indítómotorral fogsz jönni! :)
    Amivel azért nem összehasonlítható! Az ITER plazmatérfogata mintegy 800 köbméter, az indukció nagysága meg 4 T. Ebből aztán nem nehéz kiszámolni, hogy az ITER indulásakor csak a tér felmágnesezéséhez 10 másodpercig 500 MW teljesítményre van szükség.

    Egy robbanómotornál meg néhány kilowatt kell csak. A lényeg, hogy arányaiban is kevesebb energia kell robbanómotornál az induláshoz.

    Űrhajónál, ahol minden megtakarított kilogramm kincs, kicsit cikis felvinni „egy” üzemanyagcellát csak azért, hogy az egész küldetés alatt néhány percig használják.

    A fisszió előnye szerintem szinte behozhatatlan az űrkutatásban.