slackface#217
Babapofa nagyon jó pofa vagy! Látom hogy szeretsz okoskodni. :(
És hülyének nézni másokat is! Szerintem fordulj nyugodtan pszihológushoz , Fiam!
Képzeld el tudom,hogy miaz a deutérium és trícium.. képzeld ezek az elemek a hidrogén izotopjai. Deu: 1 protonos neutron azaz egy nukleon! A tri : 2 neutronos Hidrogén mag.
Ezek mind a Hidrogének. Jelőlésük H+ mert izotopok. És tudhatnád,hogy az energiamegmaradás elve alapján képződik a "tömeges" urán 235 -ből "elektromágneses" energia és a "termikus mozgási energia"
Te írtad: "Te, figyu má' számold csak ki azt az E=mc2-t!
Hihetetlen nem? :) "
Jó akkor számolom:
Nem tudom,hogy mennyire vagy kompetens a magfizikában de megpróbálom egyszerűen leírni!
Azt sem tom ,h mennyi tömegű fűtőanyagot használnak pakson, de vegyünyk alapúl úgy 1 tonnát! ok?
1000 kg 3,3% ban dúsított urán235! A felállás rendszerint.
3 év elteltével a 235 ös izotópból már csak 8 kiló marad.A 238U mennyisége pedig 943 kg ra csökken. A maghasadások következtében mintegy 35 kg erősen radioaktív közepes tömegszámú elem keletkezik. A maradék mintegy 14 kg-nyi tömeget nagy tömegszámú elemek formályában találod +!
Amelyek neutronbefogadásokkal és az azt követő radioaktív bomlásokkal keletkeznek.
A folyamat részletében:
238U+n ->239U "béta bomlás" ->239Np "béta" -> 239Pu illetve 23,5 perc , 2,35 nap ,az utóbbi 2,411 * 10^4 -en év alatt. 3 évet vettünk alapúl ne feledd.
A néhány létrejövő legfontosabb elemek:
236U 4.6 kg
237Np 0.5 kg
239Pu 8.9 kg (!) újrahasznosítható
243Am 0,12 kg
STB...stb
Ha mindet összeadod akkor kapsz 999 999,966 kg ot.
A hiányzó 0.033 g tömeg a 3 év alatt " lejjebb félretévedttem és 1 évet írtam bocs :( "
Energiává alakúl!
És ennek fejében E=mc2 alapján a 235U kötési energiályát vesszük alapúl mert ebből kapjuk a hasznos energiát. Ezt előbb fel kell szaggatnunk..elég könnyű lesz mert nagyon instabíl a mag geometriályából eredően.Egy lassú neutron ami képes a beépűlésre felborítja az egyensújt.
Megbomlik a gyenge kölcsön6ás. Változik a geometria. R az atommag sugara. R=r·0A^1/3
Sajnos a cseppmodell nem ad elég pontosságot ,hogy megmérjük a valós kötési energiát, de ez az energiaképlet 2%-nál pontosabban adja vissza . Ezt tovább lehetne finomítani ha figyelembe vennénk még a proton-proton illetve a neutron-neutron párok létrejöttével járó párenergiát és a héjmodell alapján létrejövő korrekciókat, de neked ez a pontosság is remélem elegendő lesz nem?!
A cseppmodellből kapott kötési energiából az egy részecskére jutó átlagos kötési energia könnyen kiszámítható ezzel a képlettel:
Nyílvánvaló ,hogy a nukleonok annál erősebben kötöttek, minél nagyobb negatív értékű az e.
Ezzel a képlettel 860 millió kwh (3,1*10^15 J) enerdzsit kapunk.
Sajnos az erőmű hatásfoka 32% - os ezért 3 év alatt 275 millió kWh villamos energiát termel! pont!