• pipaxy
    Paks ügyben nagyon nem érünk egyet. 1990-en óta hazánkban a villamosenergia-árak különböző okok miatt megötszöröződtek. És lehet, hogy keveset is mondtam. El tudod képzelni azt, hogy egy erőmű a tendenciától totálisan eltérő árpolitikát folytasson?

Azt mondod 1999-ben 5,6 Ft-ért adták a villamos-energiát. Goggle-val rákerestem az árakra:
    2001 – 6 Ft.
    2002 – 7,2
    2003 – 8,1
    2005 – 9 Ft., amire én emlékeztem.

Nőnek itt az árak szépen. Paksnak azért még van egypár éve, nagy sz@rban lennénk, ha nem így lenne. Az meg szinte biztos, hogy az élettartalmukat meg fogják hosszabbítani.

2)Nem biztos, hogy jó ötlet alfa részecskéket kiengedni a levegőbe, mert bár nagy részét a mágneses tér eltéríti, nekiütközik a kondenzátorlemeznek, felveszi a két elektronját, de mindig marad, ami átmegy.

Azok amik átmennek, hova is mennek? Az alfa részecskék miután semlegesítődnek miért ne lehetne kiengedni a levegőbe. Sima hélium nem?
    Az ITER utódjánál se gondolkoznak MHD-n, nem lesz ebből semmi.

Az EMP katasztrófát meg igen könnyen és olcsón ki lehet védeni. A szupravezetővel párhuzamosan kell kapcsolni egy kis ellenállású áramvezetőt. Ha a szupravezető jól működik, abban áram nem folyik, ha meg az általad felvázolt baleset történik, akkor az áram egyszerűen átfolyik a párhuzamos, normál vezetőbe. Annak az ellenállásán a mágneses energia szép lassan felemésztődik, veszélyes nagyságú túlfesz se keletkezik.