Caro#143
Először Paks:
Eleinte meg nyilván nagy volt. De azt vedd bele, hogy Paks élettartama már lejárt, a beruházási költségek már megtérültek.
Már 1999-ben is csak 5,6 Ft-ért adták az áramot, ez tény.
Később még lejjebb ment.
Lehet, hogy most amiatt a zűr miatt ment fel az ár, ezt nem tudom.
Az MHD:
0,5g a reaktor másodpercenkénti anyagforgalma(ITER)
1)Nem számoltam ki, de ennyi biztosan nem elég, kicsi lenne a teljesítmény
2)Nem biztos, hogy jó ötlet alfa részecskéket kiengedni a levegőbe, mert bár nagy részét a mágneses tér eltéríti, nekiütközik a kondenzátorlemeznek, felveszi a két elektronját, de mindig marad, ami átmegy.
3)Sokkal erősebb mágneses tér kell a 100M K-s plazmának, mint a 3000 K-s nak.
A szupravezetők:
Nem arra gondoltam, hogy átalakulnának más anyagokká, az is eléggé nagy szivás lenne, hanem arra, hogy ha nagy energiájú neutronsugárzás éri őket, akkor felmelegszenek. Akkor hirtelen megnő az ellenállásuk, és akkor nem lehet fenntartani a mágneses teret, akkor meg booom... :)
Mellesleg az önindukció következtében hatalmas elektromos tér alakulna ki, talán(sőt biztos) több millió volt feszültséggel.
Megrongálná az egész épületet. Egy hatalmas EMP hullám söpörne végig a környéken, mert hiába zárt a torroid, mert van egy szolenoid is, ami már nyílt, meg a tekercsek végei közt váltakozó elektromos tér(villámlás :)) is igen erős elektromágneses hullám emisszióval rendelkezik.
A reaktor irányító, és a közeli település összes high-tec cuccát kiütné.