• pipaxy
    „Elvesztettem a fonalat. Melyik beruházásról van szó, és mi az alternatíva ?”

Ha elvesztetted, keresd meg.

„Milliárdokat önerőből azért nem tudnak befektetni, de van állami támogatás is. A lényeg az, hogy az egyetemek és a kutatóintézetek nem profit orientáltak, így olyan kutatásokkal is foglalkozhatnak, amiknél az is kérdéses, hogy egyáltalán megtérülnek-e valaha a költségek.”

Ezzel így teljesen egyet is értek.

„Nem ismerem a részleteket. De mégiscsak arról van szó, hogy új erőműveket kell építeni. Meg azt se szabad elfelejteni, hogy az energia legnagyobb részét még mindíg füstöléssel állítjuk elő.”

Ahhoz hogy azt a problémát megoldják, még nem kell új erőművet építeni, egyszerűbb megoldás van rá, de persze plusz pénzbe kerül. A lényeg az, hogy villamos energia piacnyitása rontotta az ellátás biztonságát, és még plusz költségbe is verte az országot. Az USA esetében kicsit viccesen hangzik, hogy új erőművet kell építeniük, ahol csupán a növekvő igények kielégítésére évi 8-10 új erőművet kell építeni, és ebben még nincs benne a kiöregedő erőművek leváltása épülők.
    És hogy még mindig füstöléssel állítják elő? Ezt szerintem mindenki tudja, és a tendencia az, hogy ez továbbra is így fog menni… és ide most pont beillik az, ahol elvesztetted a fonalat.

"Miért fektetne be bárki is milliárdokat egy olyan tervezetbe, csak 20-30 év alatt hozza vissza az árát, amíg van mellette más alternatíva is amely már 4-6 év alatt megtérül???"

Éppen ezen okok miatt IS építenek előszeretettel gázerőműveket. 2-3-szor olcsóbb létesítési költségük, így 5-6 év alatt megtérülhet a vállalkozás, míg pl. atomerőmű esetén 20-30 év alatt.

Ha a fúzió megvalósul, vajon milyen beruházási költséget igényel majd? Drágább lesz mint az atomerőmű? Az egyre növekvő fúziós berendezések láttán nekem úgy tűnik, persze ez csak spekuláció. Érdekes jelenség léphet majd fel: atomenergia, vagy másfélszer nagyobb villanyszámla mellett a fúzió! Na ki mit választana?
    Jut eszembe! Csak a villanyszámla!? A frászt! A fosszilis energiahordozók elfogyasztásával mivel fogunk fűteni? Bizonyára villannyal, az autókhoz is hidrogén kell, ahhoz is erőmű.
    Csak legyen olcsó fúzió…